– El festival Música i Lletra, dedicat a la cançó de l’autor, tindrà lloc a Xàtiva del 28 de maig al 5 de juny
– El Mil es converteix en un llenguatge amb el suport de la Cultura de la Generalitat amb un programa amb parelles d’artistes que tindran complicitat a l’escenari
Raquel Tamarit, secretari regional de Cultura i Esports, ha presentat l’edició del 2021 del festival Música i Lletra al Gran Teatre de Xàtiva, dedicat a la cançó de l’autor i que vindrà a Xàtiva del 28 de maig al 5 de juny.
Tamarit ha estat acompanyat per Marga Landete, subdirectora de Música Popular i Cultura de l’Institut Valencià de Cultura; Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva; Maria Beltran, regidor del Gran Teatre de Xàtiva; i Feliu Ventura, músic i activista cultural i director artístic del festival.
El secretari regional de Cultura i Esports, Raquel Tamarit, va explicar: «Al Ministeri de Cultura hem acordat que el duguem té una cultura del programa de mesos a viu, perquè és factible amb mesures de seguretat estables. Als nostres països hem pogut regularment i en aquelles iniciatives en què també som coorganitzadors. És un exemple d’aquest festival que va apropar Xàtiva a donar visibilitat a la cançó de l’autor, una Branca musical que ha donat només un gran impacte El càrtel d’aquieta edició encarna la força del veu, la força del parula i la capacitat transformadora de la seua, i és molt atractiu per al públic».
El festival, organitzat per Cultura de la Generalitat, mitjançant l’IVC, i l’Ajuntament de Xàtiva, amb la direcció artística del músic Feliu Ventura, ha intentat entendre el còmplice damunt de l’escenari. Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba, Ferran Palau i El petit de cal Eril, Núria Graham i Maria Jaume , i Júlia i Caïm Riba són els parells d’artistes que protagonitzen el cartell del festival Música i Lletra, Xàtiva cançó d’autor 2021 .
Totes les nits de doble concert, Anglaterra, tenen la peculiaritat que els artistes són músics que treballen o han col·laborat anteriorment i que, per tant, en els concerts especials de Thousand Faran. Així, Ferran Palau i El petit de cal Eril, a banda de les actuacions de fer les sees, jugaran junts, com el llunyà també Núria Graham i Maria Jaume . Les entrades estan a la venda des del 29 d’abril, amb límits molt limitats, al lloc web del Gran Teatre de Xàtiva.
Marga Landete, subdirectora de música i cultura popular de l’Institut Valencià de Cultura, ha declarat: «Em comprometo a acompanyar totes les iniciatives que contribueixen al teixit cultural del nostre territori i contribueixen a una oferta cultural variada, d’alta qualitat i descentralitzada. En aquest sentit, hem aconseguit consolidar el festival Música i Lletra i donar impulsos a la cançó de l’autor amb un programa tan atractiu i coherent».
Per a Feliu Ventura, músic i director artístic del festival: «Enguany el MiL és més necessari que mai per al públic i per als músics. Als nostres fans, hi ha una manca de festivals públics que ens ajuden a recuperar el nostre públic, a recolzar-nos i a cuidar-nos mútuament, sempre seguint les recomanacions sobre salut».
L’edició d’enguany vendica la cultura segura al subministrament de tothom també com a forma de cura. Per això, l’il·lustradora valenciana Clara Iris, autora del càrtel, explica que té volgut fer un càrtel molt fresc, que apel·la a l’alegria i a cuidar-nos, per moure’s, per guiar la cultura.
A més, Mil torna a oferir premis populars per a l’accés a la cultura pública, tant entrades anticipades a 10 com 1 per a menors de 12 anys que s’acompanyen. El festival també és inseparable de la defensa dels regals a l’escenari, que representen més del 50%, i continua donant suport a joves talents.
El concurs MiL Descobreix: IV de joves cantautors / oors torna a distribuir 2.700 euros en premis per a autors inèdits, coorganitzat d’idiomes per al Consell de Joventut Xàtiva. Les bases ja es publiquen al lloc web del Gran Teatre i s’accepten nominacions. L’acte de lliurament inclourà una actuació de Toni de l’Hostal i la gala té entrada gratuïta i invitació a la pàgina web de Gran Teatre.
Edicions anteriors
El 2019, el Mil va portar Paco Ibáñez, Miquel Gil , Clara Peya i Roger Mas , entre d’altres, i va defensar la llibertat d’expressió en el món de la cultura amb el lema «Jo cante a la diferència «, un Vers de la cantautora de Xilena Violeta Parra, i el cartell és obra del muralista i il·lustrador establert a València Elías Taño.
El 2018, sota el lema «Sense les dones no hi ha festivals!», El MiL va presentar més regals que cases d’amunt de l’escenari i gorres de càrtel com Joan Miquel Oliver, Alidé Sans, Pau Alabajos o Eva Dénia.
En els anys més foscos, el MiL s’ha consolidat com a festival de referència de la música de l’autor per allotjar la nostra voluntat amb la placa lateral, sempre amb exponents de diferents estils i idiomes, sense perdre de vista el servei públic i propiciar un espai per al discurs crític de la cultura viva.
Maria del Mar Bonet, Ferran Palau i Núria Graham, gorres del cartell del festival Música i Lletra 2021 a Xàtiva
