Verònica Ruiz : “estem fomentant la tolerància, el respecte a la diversitat, la convivència, la inclusivitat i que la gent se puga estimar com vulga”
La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, recorda que la Llei LGTBI valenciana especifica que s’organitzaran activitats de sensibilització LGTBI als instituts
La regidora de Cultura, Feminisme i LGTBI a l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz , ha apel·lat aquest matí que “som una ciutat que defensa la democràcia, i els drets i llibertats de la comunitat LGTBI”. Ho ha fet en roda de premsa acompanyada de la Vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Pol ítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra; el director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo; l’escriptor del llibre ‘El fin del armario’, Bruno Bimbi; el coautor del llibre ‘LGTBI, claus bàsiques’, Cristian Carrer; i Mercé Pérez de l’editorial Sembra Llibres.
Després que un auto judicial obligue la retirada de la donació d’un lot de 32 llibres als centres de secundària de Castelló i del centre de menors Pi Gros, la regidora Ruiz ha destacat que “defensarem els drets humans i llibertats de totes les persones, estimen a qui vulguen estimar”.
De fet, Ruiz ha insistit què “la nostra voluntat és precisament donar eines a l’alumnat i professorat per treballar i educar en valors democràtics, fomentant la tolerància, el respecte a la diversitat, la convivència i la inclusivitat”.
L’edil Ruiz també ha volgut donar suport i agrair la implicació per defensar la llibertat i els drets humans per part del col·lectiu LGTBI, dels autors dels llibres, i de la comunitat d’editors i llibreters. Tots aquests, representats a l’acte pels escriptors Bruno Bimbi i Cristian Carrer i l’editora de Sembra Llibres Mercé Pérez , han coincidit en traslladar un missatge conjunt de solidaritat i condemna, i han agraït el suport de les institucions per aquest crit cap a la llibertat d’expressió i defendre els drets i llibertats. A més, han recordat que, entre d’altres, són llibres que donen eines per abordar fenòmens tan terribles com l’assetjament per orientació sexual i que en una democràcia no es prohibeix cap llibre.
Llei valenciana d’Igualtat LGTBI
La vicepresidenta Oltra ha ressaltat que “per això estem ací la Generalitat, l’Ajuntament de Castelló i les institucions que defensem la democràcia i la llei, perquè és on es divideixen les aigües entre les persones demòcrates i les que no ho són; entre les persones que estan al costat dels drets humans i les que estan amb els estats totalitaris”. En aquest sentit, la vicepresidenta del Consell s’ha referit a la Llei valenciana d’igualtat de les persones LGTBI, que en el seu article 24 diu que es duran a terme “actuacions específiques en els centres educatius, per a garantir que totes les persones que conformen la comunitat educativa puguen exercir els drets fonamentals que empara la legislació autonòmica, estatal i internacional”. “Aquestes actuacions -continua l’article- inclouran, en el projecte educatiu i en tots els documents que regulen la vida del centre, la promoció de la igualtat en la diversitat i la no discriminació de les persones LGTBI”.
Així mateix, la llei diu que s’organitzaran, dins del pla de formació del centre, “cursos de formació sobre diversitat sexual, familiar, de gènere i de desenvolupament sexual impartits per persones expertes”. A més, es “fomentaran activitats de sensibilització amb la col·laboració de col·lectius LGTBI i de mares, pares i familiars de LGTBI”.
Oltra també ha recordat que a això se suma el recollit en l’article 34 d’aquesta mateixa norma en la qual es parla sobre la “promoció d’una cultura inclusiva” i s’especifica que “totes les biblioteques de titularitat de la Generalitat i les biblioteques de titularitat municipal hauran de comptar amb un fons bibliogràfic i filmográfico específic en matèria de diversitat sexual, familiar, de gènere i de desenvolupament sexual. El contingut dels materials haurà de ser respectuós amb els drets humans. En els municipis de més de 25.000 habitants conformaran una secció específica”.