L’empresa adjudicatària, Facsa, posarà al servei de la ciutat la seua experiència i els últims avanços tecnològics per a conservar els 170 quilòmetres de canalitzacions i actuar sobre els principals punts negres davant possibles inundacions
L’Ajuntament de Vila -real acaba de formalitzar amb Facsa el contracte d’un nou servei de neteja, manteniment i conservació del clavegueram de la ciutat, que tindrà un cost anual de 200.000 euros, prorrogable a un màxim de dos anys i 400.000 euros en total. El regidor de Serveis Públics, Francisco Valverde, i el director general d’Aigües Residuals de la companyia adjudicatària, Luis Basiero, han anunciat que la mercantil, que ja compta amb experiència a Vila -real, s’encarregarà del manteniment dels 170 quilòmetres de canalitzacions existents a la ciutat, «fent un pas de gegant en la millora de la qualitat de vida dels nostres veïns«.
Valverde ha qualificat la iniciativa com un «repte» i ha assegurat que «gràcies a l’experiència i tot el treball previ de Facsa a la ciutat, tenim informació molt detallada i un ampli coneixement del terreny, cosa bàsica per prendre decisions«.
I és que, en total són 170 els quilòmetres de conduccions, dels quals 130 són d’aigües pluvials o residuals -i en alguns trams mixtes- i uns 40 de xarxa separativa, als quals se sumen 4.000 embornals, de manera que «hi ha molta feina per davant«, indica.
Per la seua banda, Basiero, que agraeix a l’Ajuntament la confiança dipositada en Facsa, ha assegurat que «demostrarem tot el que som capaços de fer a l’hora d’oferir el millor servei als ciutadans» i ha explicat que «el projecte que tenim entre mans ofereix grans marges de millora, ja que utilitzem eines molt especialitzades i avançades a nivell tecnològic per arribar on es necessita«.
En aquest sentit, ha explicat que als mitjans humans i la seua experiència i coneixements se sumen els mitjans materials, amb una «tecnologia puntera i eficient per obtenir els millors resultats, amb càmeres de televisió, una extensa flota de vehicles o un sistema de reparació sense necessitat de fer rases, entre d’altres«.
“Estem segurs que aquesta col·laboració serà molt positiva per a Vila -real, ja que Facsa compta amb protocols molt eficients i, de fet, ja s’han detectat 18 punts negres per als que hi haurà un pla d’actuació en els quals es donarà resposta als problemes«, explica Valverde. «No partim de zero, hi ha un sistema d’informació geo-referenciada que ens permet saber on són els pous de registre, les canonades, el seu diàmetre i pendent i moltes dades que ens permeten anticipar-nos«, afegeix, «la qual cosa, sumada al compromís de l’empresa d’emprendre altres projectes per seguir millorant les canalitzacions per evitar inundacions, fa d’aquest un projecte molt important«.
Tal com assenyalen Valverde i Basiero, les primeres actuacions se centraran en un pla de xoc de reixes i embornals i al llarg del temps s’incorporaran les noves tecnologies per a treballar en punts on es necessita d’una intervenció. «El fet de comptar amb càmeres robotitzades i robots fresadores que poden netejar les arrels dels arbres incrustades en les canonades ajudaran a reforçar el manteniment, ja que el projecte compta amb mesures preventives i de correcció«, afirma Valverde.
A més, l’edil destaca el servei d’atenció al client -24 hores al dia els 365 dies de l’any- el feedback continu amb els ciutadans i la «filosofia de comptar amb altres empreses locals sempre que es necessita per oferir el millor servei als veïns«. «Esperem veure molt aviat els resultats de comptar amb un gran equip«, conclou.