Castelló es convertirà el 9 i 10 de maig de 2025 en l’epicentre de la creació contemporània amb la celebració de la 17a edició de La Nit de l’Art, una cita que es consolida com a referent cultural autonòmic i estatal. Organitzada per l’Associació d’Art Contemporani de Castelló (Asaco), compta amb el suport de l’Ajuntament de Castelló i la seua Regidoria de Cultura, la Generalitat Valenciana a través del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), la Diputació Provincial, Al Port i la Universitat Jaume I.
Amb més de 120 propostes artístiques de 15 disciplines —dansa, teatre, performance, poesia, música, circ, tallers participatius o exposicions—, l’edició d’enguany desplegarà una xarxa escènica a l’aire lliure que arribarà a 80 espais urbans i reunirà prop de 500 artistes, tant professionals com amateurs, per oferir una posada en escena viva, oberta i participativa.
«La Nit de l’Art és cultura en majúscules; art per a la ciutat i fet per la ciutat, una cita capaç de reinventar-se any rere any, que ja forma part de la identitat de Castelló», ha destacat la regidora de Cultura, María España.
Participació del teixit associatiu i educatiu
Aquesta edició compta amb la implicació de 22 associacions culturals, vuit centres educatius i nombrosos col·lectius locals, una suma d’esforços que enriqueix i diversifica el programa. Entre les propostes participatives destaquen 11 performances multidisciplinàries, 20 tallers sobre ceràmica, fotografia, solarigrafia, art-teràpia o ecofeminisme, set espectacles de dansa —molts itinerants—, 12 actuacions musicals i tres cercaviles amb circ, dolçaina i tabal i dansa.
La celebració coincideix amb les activitats prèvies al Dia Internacional dels Museus, tot reforçant el compromís de la ciutat amb la democratització cultural i l’accessibilitat de l’art, segons ha subratllat la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar.
Novetats i ampliació d’espais
Com a principal novetat, la Nit de l’Art 2025 amplia la presència als barris i triplica els escenaris al Grau. S’incorporen 30 localitzacions més respecte a l’any anterior i arriba per primera vegada al cementeri municipal amb la proposta d’Art funerari, una visita teatralitzada al voltant de personatges il·lustres de la cultura local, a càrrec de l’Associació Viure la Mort.
Altres espais destacats d’aquesta edició són la plaça de la Pau , que acollirà la performance La Nit de Gaza; el Teatre Principal, amb dansa contemporània i performance poètica; el pati del Museu de Belles Arts; l’Espai d’Art Contemporani; o la capella de l’ECO Les Aules.
Exposicions, instal·lacions i Open Studios
El programa es completa amb 64 exposicions i una desena d’instal·lacions sobre disciplines com fotografia, light painting, audiovisual, escultura, il·lustració, ceràmica, arquitectura o disseny amb biomaterials. A més, es podrà visitar l’interior creatiu de 17 estudis d’artistes locals gràcies a les rutes pels ‘Open Studios’, estructurades en tres itineraris: Magenta, Groc Cadmi i Blau Cian.