Ací em pica, ací em cou, ací t’esclafe l’ou. La Pasqua és temps de frases fetes, de cançonetes populars i de tradicions. De volar el catxerulo i, sobretot, de menjar-se la mona al maset, la platja o el pinar.
La mona de Pasqua és molt més que un dolç: és una tradició arrelada a les nostres comarques que simbolitza la fi de la Quaresma i l’arribada de la primavera. Amb el pas del temps, aquesta tradició ha evolucionat, incorporant nous elements com les figures de xocolate en forma de figures d’animals o personatges infantils.
Si parlem de la mona tradicional, la de tota la de tota la vida, hi ha un ingredient fonamental: paciència. La massa feta a base d’ou, sucre, ferment de pastilleta i farina, amb forma redona o allargada en la versió del llongo, és un llegat de la gastronomia popular mediterrània que passa de generació en generació.
La recepta definitiva
Per a preparar-la, farà falta tindre clara la mida del perolet: és a dir, posar els ous en un recipient i gastar la mateixa mesura per a la resta dels ingredients.
Si encara no l’heu feta, ací vos deixem la recepta basada en la que comparteix el blog de cuina castellonenca Mandarinas y Miel:
Ingredients: 3 ous, 150 grams de sucre, 130 ml d’oli, 150 ml d’aigua o llet, 75 gr de llevat fresc (pastilleta), 700-800 grams de farina (la que entre). Per al farcit: confitura de moniato, cabell d’àngel o crema de xocolate. Per a decorar: ou cuit, anisets de colors o carabassat. Ou batut per a pintar-les.
Preparació:
1. Disoldre la pastilleta en l’aigua
2. Batre el ous i afegir el sucre i l’oli
3. Incorporar la pastilleta en aigua i, a poc a poc, la farina
4. Pastar fins a obtindre una massa elàstica que no s’apegue als dits
5. Cobreix-la i deixa-la que triomfe (que repose fins que la massa cresca el doble de la mida original)
6. Fer la forma de les mones i decorar.
7. Pintar amb ou i coure al forn entre 15-20 minuts
El resultat dependrà, en qualsevol cas, de la paciència i la destresa a l’hora de pastar.
Encara que les mones tradicionals són sense farcir o farcides de moniato o cabell d’àngel, les noves modes també han arribat a la pastisseria tradicional, amb farcits de tot tipus, sobretot de crema de xocolate, i les cada vegada més presents figures de xocolate. Aquestes versions modernes inclouen figures de personatges infantils i superherois, adaptant-se als gustos dels més joves.