Orgull de genealogia i Romeria a la Plana. Els lemes dels monuments que la Gaiata 10 El Toll trau enguany als carrers per a il·luminar la Magdalena no deixa lloc als dubtes. El sector al voltant de la plaça de Maria Agustina i adjacents porta ben endins la festa i l’essència de la capital de la Plana.
Francisco Zaragoza, el seu president, es mostra orgullós del treball fet. “Les gaiates han estat reconegudes com a Bé d’Interés Cultural, un fet que suposa un abans i un després; però ha de ser també un compromís en la preservació i millora d’aquesta tradició que s’ha vist reflectit també en un major esforç, si és possible, per augmentar la qualitat i la dignitat dels monuments”, assenyala. Un extra d’esforç i d’il·lusió que de segur es veurà recompensat amb uns resultats encara més espectaculars.
Disseny clàssic amb sorpresa
Amb aquest repte en ment, la 10 El Toll ha optat enguany per un disseny clàssic, mantenint l’essència de la gaiata, però amb un toc especial: una estructura central amb una gran vidriera circular, que promet ser un element molt vistós. Aquesta aposta per la tradició i l’elegància es manté en la línia de la comissió, que sempre ha defensat un estil clàssic en els seus monuments.
Darrere de cada gaiata hi ha molta més gent que les figures visibles com els presidents o les madrines, càrrec que en El Toll exerceixen Patricia Pascual i Cristina Alcaraz . La comissió està formada per 87 persones que treballen en diferents àrees, des de l’organització d’actes fins a la recerca de finançament i patrocinis. Cada equip de treball s’encarrega d’una part essencial, com ara la preparació del llibret de festes, la decoració dels carrers o la gestió d’esdeveniments. Tot aquest esforç, moltes vegades invisible, és clau per garantir l’èxit de la festa.
Una comissió en creixement
A pesar de les dificultats, la implicació de la gent amb la gaiata ha anat creixent en els últims anys fins arribar a prop de 90 membres en l’actualitat, amb un augment significatiu també en el nombre de dames i acompanyants. L’objectiu de Zaragoza és clar: seguir creixent. “No és fàcil”, admet: “S’ha de cuidar la gent i donar-los festa quan arriba la Magdalena, que és per al que han estat treballant tot l’any; per a poder fer festa, primer s’ha de treballar”, explica.
Un dels principals reptes és mantenir l’interés de les noves generacions. “Quan jo vaig començar en el món de la gaita, estava desitjant que arribara el dissabte la presentació a la Pèrgola per a fer vida social. Hui dia, els joves estan contínuament socialitzats. A més, abans per a tindre festa havies de ser de gaiata; hui ja no cal”, reflexiona el president.
Programació completa per a tots els públics
La festa, en El Toll, està més que garantida. La carpa situada a la plaça de Maria Agustina, una zona de gran afluència durant les festes, ofereix una programació completa que inclou espectacles musicals, concerts i sessions de DJ a la nit. Una de les grans apostes és la programació infantil al matí, pensada per oferir alternatives lúdiques als més menuts.


Dos actes destacats seran el correfoc, organitzat conjuntament amb Dimonis de la Plana i el passa carrer Gaiater Templer. El correfoc, que ja arriba a la tercera edició, ha anat guanyant popularitat i enguany s’ha hagut d’ampliar el recorregut. La desfilada templera, amb els Cavallers Templers, és una oportunitat per mostrar la tradició i la indumentària històrica de Castelló.
Totes les activitats de Maria Agustina són obertes a tots els qui vulguen participar en la festa. La comissió de la Gaiata 10 El Toll convida a tots a gaudir amb ells de la Magdalena 2025!

