El sistema VioGen per a la protecció de les dones en casos de violència masclista atén en l’actualitat 226 casos de vícimes de violència de gènere a la ciutat de Castelló. L’alcaldessa, Begoña Carrasco, ha aportat aquesta dada després de la Comissió Seguiment del Protocol Municipal d’Actuació Integrada de Dones Víctimes de Violència de Gènere.
«Les dades del balanç del passat 2024 indiquen que es van realitzar un total de 15.496 vigilàncies i 163 acompanyaments a víctimes, mentre que el nombre de detencions relacionades amb casos de violència de gènere va ser de 104 sobre el total de 255 practicades», explica Carrasco.
El sistema VioGen és un programa de la Delegació del Govern per la Violència de Gènere mitjançant el qual les policies locals cooperen amb el Cos Nacional de Policia en la protecció de dones que han patit o estan en risc de pati violència masclista. Carrasco ha recordat que la unitat de VioGen de la Policia Local es va crear en 2011 i que està formada en l’actualitat per 11 agents.
Carrasco ha remarcat que «la lluita contra la violència de gènere és una prioritat per a aquest govern, una labor que és transversal i implica la col·laboració entre totes les àrees municipals, però és més important si cap entre el Servei d’Igualtat i la Policia Local de Castelló. És necessari, a més, una formació contínua i actualitzada amb les noves legislacions que van sorgint i tots els recursos municipals disponibles. Per això volem que en els cursos que imparteix l’Escola de Seguretat Pública de la Policia Local de Castelló aquesta col·laboració amb el Servei d’Igualtat estiga també present per a formar als nostres agents».
Guia de recursos
En aquesta reunió també s’ha donat compte de l’edició, per part del negociat del Servei d’Igualtat d’Oportunitats, d’una guia amb els recursos en el municipi per a dones víctimes de violència de gènere. Una publicació que arreplega els principals serveis i recursos que presta tant l’Ajuntament de Castelló com d’altres entitats i associacions dins del municipi.
«Volem que aquesta guia es repartisca també a les pròpies entitats que exerceixen la seua labor en favor de les víctimes de la violència de gènere, entre les quals es troben organitzacions com Creu Roja, Associació CASDA, Fundació Apip-Acam o l’Obra Mercedària entre altres, perquè aquesta informació tan important es difonga al màxim nombre de persones possible», ha apuntat.
Punts Violeta
També s’ha informat hui de la instal·lació dels ‘Punts Violeta’ de la Magdalena. Hi haurà novament quatre punts: plaça de María Agustina, plaça Na Violant d’Hongria, plaça Cardona Vives i un altre punt al costat del recinte de concerts. L’alcaldessa també ha recordat que durant la celebració del Carnestoltes del Grau també es va instal·lar un Punt Violeta.
En la reunió de la Comissió Seguiment del Protocol Municipal d’Actuació Integrada de Dones Víctimes de Violència de Gènere han estat també presents el regidor de Seguretat i Emergències, Antonio Ortolá, la regidora de Benestar Social, Maica Hurtado, a més del Comissari Cap, Francisco Catalán, i altres responsables de la Policia Local, del del Servei d’Igualtat d’Oportunitats de Dones i Homes de l’Ajuntament de Castelló, així com de l’àrea de Benestar Social .