La província de Castelló l’escenari perfecte per a l’eclipsi total de sol del 12 d’agost de 2026
Castelló serà l’única província de la Comunitat Valenciana, i una de les poques d’Espanya que podrà gaudir, al 100 % de totalitat, de l’eclipsi solar del pròxim 12 d’agost de 2026. Es tracta d’un esdeveniment astronòmic excepcional, ja que no es produeix a Espanya des de fa 120 anys i a Europa des de fa 27 anys, la qual cosa està atraient l’atenció del turisme internacional cap a les costes castellonenques. De fet, alguns hotels de la zona ja han començat a rebre reserves per a aquesta data tan assenyalada.
Un fenomen únic que travessarà tota la província
La província de Castelló es convertirà en un dels millors llocs del panorama nacional per observar aquest eclipsi. Entre els punts d’observació destacats hi ha el Planetari de Castelló, situat en una ubicació privilegiada davant de la platja. Aquest centre, juntament amb el de Valladolid, serà un dels únics planetaris dins de la franja de totalitat a Espanya que permetrà veure completament aquest espectacular eclipsi de Sol.
El moment àlgid del fenomen serà breu però intens: el Sol quedarà completament cobert durant aproximadament dos minuts. L’eclipsi començarà a les 18.30 hores i acabarà a les 20.30 hores. Un espectacle únic al cel de Castelló.
El telescopi d’observació solar més gran de la Comunitat Valenciana serà clau per gaudir d’aquest esdeveniment al Planetari de Castelló, que es prepara per rebre visitants d’arreu del món.
Els millors punts d’observació: de Morella a la Serra d’Irta
La línia de totalitat que travessa la província de Castelló entra des de Terol per Morella i el Parc Natural de la Tinença de Benifassà, passant per municipis com Castellfort, Catí, Tírig, La Salzadella i les Coves de Vinromà, fins a arribar al Parc Natural de la Serra d’Irta. Aquesta franja, que s’estén 80 quilòmetres al nord i al sud de la mateixa, es perfila com una de les zones més idònies per gaudir d’aquest fenomen.
Segons apunten els experts, la diferència entre observar l’eclipsi al 100 % a Castelló i al 99 % a València és notable. Eixe 1 % de llum restant impedeix que es faça completament de nit i que el fenomen es visca amb tota la seua intensitat.
Un fenomen que impulsa el turisme local
Els aficionats a l’astronomia i turistes d’arreu del món ja estan planificant la seva estada. Les reserves d’allotjament a la zona s’han incrementat, especialment a la comarca d’Els Ports i en destinacions turístiques costaneres com Peníscola.
A principis de l’estiu passat ja es registrava un 35 % d’ocupació en els establiments d’algunes d’aquestes zones per a aquesta data. Fins i tot el Parador d’Alcanyís, situat a la veïna província de Terol, ja ha penjat el cartell de complet gràcies a les reserves de visitants nord-americans.
L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, i el conegut científic Javier Santaolalla destaquen aquest esdeveniment que tindrà a la capital de la Plana com a epicentre i on s’espera una assistència mai vista de visitants nacionals i internacionals, sobretot de llocs com els Estats Units o el Japó
Santaolalla és un dels principals difusors de temes científics en xarxes socials i per al públic en general i es converteix en promotor d’aquest esdeveniment astronòmic que a més coincideix amb la temporada alta turística sent el 12 d’agost la data d’aquesta efemèrides
23 de gener de 2025.- L’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, acompanyada pel físic i divulgador Javier Santaolalla han mantingut una trobada amb els mitjans de comunicació en l’estand de la província de Castelló dins de la Fira Internacional de Turisme (Fitur) de Madrid. Aquesta cita amb la premsa, en la qual ha estat també present la regidora de Cultura, Maria España, la regidora de Turisme, Arantxa Miralles y la tinenta d’alcalde del Grau, Ester Giner , ha servit per a presentar la cita amb l’eclipsi total de sol previst per al 12 d’agost de 2026.
L’alcaldessa ha ressaltat l’extraordinari de la cita “ja que fa més 120 anys, des de 1905, que un esdeveniment d’aquestes característiques no es podia veure des de la nostra ciutat. I Castelló i les platges de Castelló serà el millor lloc per a contemplar aquest esdeveniment únic i tindrà a la capital de la Plana com a epicentre i on s’espera una assistència mai vista de visitants nacionals i internacionals, sobretot de llocs com els Estats Units o el Japó, grans aficionats a aquesta mena d’esdeveniment”.
“Serà llavors, en concret el 12 d’agost de 2026 sobre les 20.30 h de la vesprada, quan podrem viure a la ciutat de Castelló, a les platges de Castelló, eixe moment històric com és un eclipsi total de sol. El que ens servirà per a posar en valor, per a mostrar al món també tot el potencial que tenen les nostres platges i tot el que ens ofereixen”, ha comentat.
Per a Carrasco “serà una oportunitat única, que coincideix a més en plena temporada alta turística, per a mostrar a tothom tot els molts atractius que té la costa de Castelló: naturalesa, propostes d’oci, per a la pràctica de l’esport, sense oblidar un altre dels nostres majors reclams com és la nostra excel·lent gastronomia”.
A Castelló “li ha tocat la Grossa” en aquest eclipsi
Santaolalla ha assegurat que “estic emocionat perquè aquesta loteria, que és l’eclipsi, que ocorre molt rares vegades en molt xicotetes regions de la Terra, aquesta vegada ens ha somrigut la ‘Grossa’ de Nadal que ens ha caigut a la regió nord d’Espanya, i en particular a Castelló, per eixa situació privilegiada i en eixes condicions molt especials que ja ha comentat l’alcaldessa”.
“Aquest tipus d’activitats còsmiques tan boniques, que alcen tantes passions entre físics i que atrauen tanta gent de tota part del món, crec que serà inoblidable per a tots els valencians, totes les persones de Castelló i tots els visitants, que espere que siguen milers. Això serà també part del meu treball, aconseguir que es pose el focus a Castelló com la millor regió per a viure l’eclipsi”, ha comentat.
“Hi ha diversos factors que fan que Castelló siga un lloc particularment bo. Primer, un eclipsi total té diverses regions i la franja de totalitat és molt xicoteta i entre les ciutats per les quals passa és Castelló. També és important tindre una bona climatologia i comptar amb infraestructura hotelera. A més hi ha una voluntat política d’anticipar-se i això és clau. Personalment jo aniria a Castelló”, ha assegurat.
Respecte a com es viurà aquest esdeveniment, Santaolalla ha vaticinat que “No es pot explicar amb paraules: hi haurà gent plorant, hi haurà gent aplaudint, es fa de nit en ple dia, els animals comencen a comportar-se de manera rara, baixa la temperatura, de sobte t’adones que estàs girant entorn d’una estrela i es produeix una sensació còsmica de connexió amb l’univers, molt difícil d’explicar”.
Aprofitar el potencial turístic
L’alcaldessa de Castelló ha destacat la importància “de comptar amb prescriptors de prestigi i veus autoritzades com les de Javier Santaolalla a l’hora de promocionar aquest eclipsi a Castelló, a causa dels milions de seguidors amb els quals compta”.
Carrasco també ha afirmat que “Castelló ha d’aprofitar tot el potencial que tenim com a destí de turisme astronòmic, com a referència per als molts aficionats que hi ha al nostre país. A més comptem amb una infraestructura específica com és el Planetari i el fem al costat del nostre millor aparador turístic com són les nostres platges, que estan entre les millors de tota Espanya”.
Doctor en Física, enginyer i youtuber
Javier Santaolalla és Doctor en Física i Enginyer de Telecomunicacions, ha treballat en projectes científics d’abast mundial, sent part fins i tot de l’equip que va descobrir el bosó de Higgs en el CERN de Suïssa.
Santaolalla és conegut per les seues xarrades a Espanya i l’estranger, especialment en latinoamérica, però sobretot pels seus vídeos en Youtube explicant la ciència al públic en general. La seua manera de comunicar ha fet que compte amb molts seguidors en xarxes socials com Instagram, amb més de 2,5 milions de persones que segueixen el seu contingut o Youtube, on té més de 4 milions de subscriptors. També són habituals les seues col·laboracions en diferents mitjans de comunicació com a divulgador, com és el cas del programa de televisió ‘Orbita Laika’ en La 2 d’RTVE. És així mateix autor i coautor de diversos llibres de divulgació científica.
Imatge de portada: A Owen