L’associació VilaTEA ofereix una xarrada a l’alumnat de Primària el 12 de juny
El centre Fundación Flors de Vila -real inicia RoboTEA, un projecte innovador de robòtica educativa per millorar la comprensió i gestió de les emocions en els xiquets amb trastorns del espectre autista (TEA). A l’escola sempre hem buscat anar un pas més enllà, implicant-nos en la millora de la societat a través de projectes de servei i aprenentatge. A partir de l’estudi «La robòtica educativa utilitzada en els casos d’autisme infantil» de la Università degli Studi di Torino, aquest projecte s’ha convertit en una ferramenta valuosa per potenciar l’empatia i el coneixement del nostre alumnat respecte aquesta temàtica.
Així, aprofitem el potencial del robot Codey Rocky que tenim en les nostres aules i amb el que treballem continguts, programació robòtica o participem a competicions, dintre del nostre projecte educatiu de robótica integrat a totes les etapes educatives. Aquest robot pot imitar expressions emocionals mostrant cares en la seua pantalla i utilitzant llums de colors.
El primer pas va ser treballar les emocions a l’aula dissenyant i creant cares i emojis amb píxels amb Codey Rocky. Associem cada cara amb un color específic per facilitar el reconeixement de les emocions: roig per a la ràbia, groc per a l’alegria, verd per a la calma, blau per a la tristesa i rosa per a l’amor. A més, vam programar el robot perquè les seues llums i moviments imitaren cada emoció.
Després, vam desenvolupar un joc amb en suport digital mitjançant PowerPoint que mostrava fotos de l’alumnat adoptant cares i expressions facials amb diferents emocions i el fons del color corresponent. L’alumnat, en reconèixer l’emoció, agafaven la targeta del color associat i la mostraven a RoboTEA, que reacciona segons l’emoció identificada.


Aquest enfocament ajuda els xiquets amb TEA a aprendre i gestionar les seues emocions, i també permet els alumnes neurotípics comprendre la dificultad de reconéixer i expressar emocions. Per a potenciar aquest benefici bidireccional, hem convidat a l’associació VILATEA, la primera associació local d’Autisme, a participar en el projecte RoboTEA. El proper dimecres 12 vindran a l’escola per fer una xerrada i unes activitats pràctiques. Aquesta col·laboració ens permet entendre millor les seues experiències i necessitats. I per al curs vinent portarem a la pràctica el nostre joc amb alumnes TEA.
En conclusió, aquest projecte de robòtica educativa ha demostrat ser una ferramenta poderosa per fomentar l’empatia, la inclusió i la comprensió mútua en la nostra comunitat escolar. Continuarem treballant per crear un entorn més comprensiu i solidari per a tota la nostra comunitat educativa.
Per a obtindre més informació sobre RoboTEA i la xarrada de VilaTEA en Fundació Flors, per favor, pose’s en contacte amb el nostre centre a través de: fundacion@fundacionflors.es o admin@fundacionflors.es o truque al telèfon 964520394/964521368
RoboTEA: un proyecto innovador para ayudar a personas con TEA a Fundación Flors
La asociación VilaTEA ofrece una charla al alumnado de Primaria el 12 de junio
El centro Fundación Flors de Vila -real inicia RoboTEA, un proyecto innovador de robótica educativa para mejorar la comprensión y gestión de las emociones en los niños con trastornos del espectro autista (TEA). En la escuela siempre hemos buscado ir un paso más allá, implicándonos en la mejora de la sociedad a través de proyectos de servicio y aprendizaje. A partir del estudio «La robótica educativa utilizada en los casos de autismo infantil» de la Università degli Studi di Torino, este proyecto se ha convertido en una herramienta valiosa para potenciar la empatía y el conocimiento de nuestro alumnado respecto a esta temática.
Así, aprovechamos el potencial del robot Codey Rocky que tenemos en nuestras aulas y con el que trabajamos contenidos, programación robótica o participamos en competiciones, dentro de nuestro proyecto educativo de robótica integrado en todas las etapas educativas. Este robot puede imitar expresiones emocionales mostrando caras en su pantalla y utilizando luces de colores.
El primer paso fue trabajar las emociones en el aula diseñando y creando caras y emojis con píxeles con Codey Rocky. Asociamos cada cara con un color específico para facilitar el reconocimiento de las emociones: rojo para la rabia, amarillo para la alegría, verde para la calma, moratón para la tristeza y rosa para el amor. Además, programamos el robot porque sus luces y movimientos imitaran cada emoción.
Después, desarrollamos un juego con apoyo digital mediante PowerPoint que mostraba fotos del alumnado adoptando caras y expresiones faciales con diferentes emociones y el fondo del color correspondiente. El alumnado, al reconocer la emoción, cogían la tarjeta del color asociado y la mostraban a RoboTEA, que reacciona según la emoción identificada.
Este enfoque ayuda a los niños con TEA a aprender y gestionar sus emociones, y también permite a los alumnos neurotípicos comprender la dificultad de reconocer y expresar emociones. Para potenciar este beneficio bidireccional, hemos invitado a la asociación VILATEA, la primera asociación local de Autismo, a participar en el proyecto RoboTEA. El próximo miércoles 12 vendrán a la escuela para impartir una charla y unas actividades prácticas. Esta colaboración nos permite entender mejor sus experiencias y necesidades. Y para el curso próximo llevaremos a la práctica nuestro juego con alumnos TEA.
En conclusión, este proyecto de robótica educativa ha demostrado ser una herramienta poderosa para fomentar la empatía, la inclusión y la comprensión mutua en nuestra comunidad escolar. Continuaremos trabajando para crear un entorno más comprensivo y solidario para toda nuestra comunidad educativa.