Un equip investigador de la Universitat Jaume I de Castelló, liderat per Eva Falomir Ventura, ha obtingut resultats prometedors en el desenvolupament de noves molècules capaces d’interferir en el microambient tumoral, l’entorn que afavoreix el creixement i la resistència de les cèl·lules canceroses.
Dins del projecte «Desenvolupament de nous agents anticàncer multidiana amb potencial efecte disruptiu en el microambient tumoral», finançat per l’Agència Estatal d’Investigació, el grup ha sintetitzat més d’un centenar de xicotetes molècules, com ariltriazols, tetrazols o estirens. Els estudis in vitro indiquen que aquests compostos poden bloquejar la proliferació de les cèl·lules canceroses, modular la inflamació, estimular la resposta immunitària i afavorir l’apoptosi (mort programada) de les cèl·lules tumorals sense afectar les sanes.
Algunes d’aquestes molècules mostren, a més, capacitat d’inhibir proteïnes clau en la progressió del càncer, com la VEGFR-2 i la PD-L1, i d’activar les cèl·lules immunitàries T CD8+, fonamentals en la lluita contra els tumors.
El projecte compta amb la col·laboració de diferents grups de recerca de l’UJI i d’institucions europees com la Universitat d’Edimburg i la Universitat de Lovaina, i utilitza les infraestructures avançades del Servei Central d’Instrumentació Científica de l’UJI.
Tot i els bons resultats preliminars, l’equip destaca la necessitat de continuar la investigació per a optimitzar els compostos i validar la seua eficàcia en fases preclíniques i clíniques.