De les profunditats d’una cova prehistòrica fins als vestigis d’una antiga fortalesa medieval. Aquest és el recorregut que proposa el pla d’excavacions arqueològiques que la Diputació de Castelló desenvoluparà al llarg de 2025. Un calendari d’intervencions que posa el focus en catorze jaciments repartits per la geografia provincial, amb l’objectiu de seguir desxifrant la història de les societats que van habitar aquestes terres.
Les primeres evidències de vida humana a la província es remunten a fa més de 10.000 anys, i moltes d’aquestes petjades continuen amagades sota terra. Les excavacions previstes per a enguany permetran aprofundir en aquest passat remot, però també en altres períodes clau, com l’edat del bronze, l’època ibèrica, romana o medieval.
El pla ja ha arrancat amb la intervenció al jaciment d’El Castillejo, a Benafer, un poblat iber. Durant els pròxims mesos, els arqueòlegs es desplaçaran a altres punts estratègics del territori. A l’abril, es reprendran les excavacions al Puntal del Mas de Pedrafita, a Benlloc. En juny, la cita serà amb dues coves: la Cova Fonda, a Llucena, i la Cova del Frare, a les Coves de Vinromà.
A l’estiu, la campanya continuarà a la Cova de la Crebada, a Atzeneta del Maestrat, al mes de juliol, i al Tossal de la Vila , a la Serra d’en Galceran, durant l’agost. A la tardor, el calendari arqueològic portarà els equips fins a Zucaina (Cabañiles, setembre), l’Alcora (Carapito, octubre) i Eslida (Cova de la Penya, novembre). La ruta es tancarà amb una última excavació a la Cova dels Diablets, a Alcalà de Xivert, també prevista per al mes de novembre.
Aquestes intervencions combinen projectes de nova obertura amb d’altres que ja porten diverses campanyes en marxa, i compten amb la col·laboració de la Universitat Jaume I i els ajuntaments locals. L’objectiu no és només excavar, sinó també documentar, analitzar i divulgar tot el coneixement que es va generant.
El treball de recerca del Servei d’Arqueologia de la Diputació, amb més de 500 excavacions durant el mig segle de trajectòria que atresora, es complementa amb activitats de difusió: publicacions, exposicions, visites guiades o conferències que apropen els resultats de les excavacions al públic.
«Amb aquestes actuacions, no sols salvaguardem el patrimoni cultural de Castelló, sinó que donem a conéixer al món la nostra rica història», argumenta la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina.