L’Ajuntament de Vila -real ha refermat el seu suport al Cant de la Carxofa, una tradició musical i religiosa arrelada a la ciutat des de fa quasi huitanta anys gràcies a la Tercera Orde del Carme i la comunitat carmelita. Amb la voluntat d’aconseguir el reconeixement d’aquesta manifestació com a Bé d’Interés Cultural (BIC), la regidora de Tradicions, Miriam Caravaca, ha mantingut una reunió amb representants d’Alaquàs, on el Cant de la Carxofa està declarat Bé de Rellevància Local.
L’objectiu és sumar esforços amb altres municipis valencians, com Alaquàs i localitats de l’Horta Sud i València ciutat, per tal d’impulsar conjuntament la declaració d’aquesta expressió com a BIC.
“Des de l’Ajuntament de Vila -real ens sentim molt orgullosos de conservar i projectar una tradició tan singular com el Cant de la Carxofa, que forma part de la nostra identitat col·lectiva”, ha afirmat Caravaca. “Gràcies al treball incansable del Tercer Orde del Carme i de la comunitat carmelita, hem mantingut viva aquesta manifestació de fe, cultura i música que enriqueix el nostre patrimoni i ens connecta amb altres poblacions valencianes”, argumenta.
A la trobada també han participat l’exalcaldessa d’Alaquàs, Elvira Garcia Campos; Paco Pons , president d’honor dels Amics del Cant de la Carxofa d’Alaquàs; Javier Giménez, responsable de Cultura de l’associació; Xelo Andrés , María Martí i José Santandreu, amics de la tradició; Eliseo Alcázar, Germà Major del Tercer Orde del Carme de Vila -real; i l’historiador Jacinto Heredia, qui ha facilitat el contacte entre ambdues localitats.
La regidora ha expressat el compromís del govern municipal de continuar treballant per promocionar i difondre el Cant de la Carxofa com una expressió única del patrimoni local, tot destacant la tasca del Germà Major Eliseo Alcázar i l’aportació de Jacinto Heredia en la conservació i divulgació de les tradicions vila-realenques.
Una tradició valenciana amb arrels religioses
El Cant de la Carxofa és una tradició valenciana d’origen medieval vinculada a les festivitats en honor a la Mare de Déu. L’element central és una estructura decorativa amb forma de carxofa que s’obri com una palmera, i des del seu interior, un xiquet vestit d’àngel entona versos religiosos, resposts pel públic, mentre s’interpreta música en directe.
A Vila -real, aquesta tradició va ser introduïda per la comunitat carmelita des del convent de Caudete (Albacete), on ja es representava. Un religiós destinat al convent local la va portar a la ciutat fa més de mig segle, motiu pel qual el cant sempre s’ha realitzat en castellà. La primera representació a Vila -real es remunta a 1947, sota el priorat del pare Nuño Besalduch, com a cloenda de la festivitat de la Mare de Déu del Carme, a la parròquia de Sant Jaume .