La creu floral és una proposta amb valor mediambiental, patrimonial i turístic que busca embellir les zones urbanes de la ciutat en el marc del Pla de renaturalització de la ciutat
‘’Volem fer de Castelló una ciutat més verda, més bonica i generar un atractiu afegit per a visitants i turistes en unes dates tan assenyalades com la tradicional Setmana Santa, reconeguda d’interés turístic provincial’’, ha dit el regidor de Medi Ambient, Cristian Ramírez.
L’Ajuntament de Castelló, a través de la regidoria de Medi Ambient, ha presentat la creu floral que estarà en la Plaça Major mentre dure la Setmana Santa. Una iniciativa que s’emmarca en el Pla de renaturalització de la ciutat.
L’acte ha comptat amb la presència del regidor de Medi Ambient, Cristian Ramírez, la regidora de Turisme, Arantxa Miralles, el regidor de Comerç i Consum, Alberto Vidal , i l’autor del cartell anunciador de la Setmana Santa d’enguany, César Agut, així com el pregoner de la Setmana Santa, Ferran Barberá, a més de representants de les quatre confraries de Setmana Santa de la ciutat de Castelló (Confraria de la Puríssima Sang de Jesús ; Paz y Caridad, Santa María Magdalena i Cristo de Medinaceli), els qui han volgut recolzar aquesta iniciativa que uneix tradició, sostenibilitat i promoció turística.
La Setmana Santa de Castelló, reconeguda d’Interés Turístic Provincial, suma als seus actes el nou tapís floral en forma de creu com un atractiu afegit per a visitants i turistes.
L’edil responsable de l’àrea de Medi ambient, Cristian Ramírez, ha assenyalat que ‘’volem fer de Castelló una ciutat més verda, més bonica, i generar un atractiu afegit per a visitants i turistes en unes dates tan assenyalades com la tradicional Setmana Santa’’.
El nou tapís floral forma part del Pla de renaturalització llançat per la regidoria de Medi ambient, que pretén augmentar la vegetació i embellir els espais urbans. En aquest cas, es tracta d’un element decoratiu temporal dissenyat específicament per a Setmana Santa i retre homenatge a les confraries castellonenques que omplin la ciutat de devoció i cultura.
D’aquesta manera ret homenatge a la Molt Il·lustre Confraria de la Puríssima Sang, la Confraria de Santa María Magdalena, Germanor Pau i Caridad, Confraria del Crist de Medinaceli i confraria de la Mare de Déu del Lledó, a les quals Ramírez ha dedicat el seu agraïment i admiració: ‘’Des de l’Ajuntament volem posar en valor i reconéixer el treball que fan les confraries durant tot l’any per a representar la tradició de Setmana Santa que ja forma part de l’ànima de Castelló’’.
Flores i materials utilitzats per a l’elaboració de la creu
La protagonista de la decoració és la potunia de temporada, una planta molt característica a la primavera per la seua gran floració i intensitat de colors, de la qual s’han utilitzat 200 unitats de color blanc per a crear la creu.
A més, la part baixa compta amb altres espècies que, sense desmeréixer l’estructura principal, aporten visibilitat i colorit al conjunt, com metrosideros, viburns, pittosporum «nana» i dimorphoteques
El tapís floral, confeccionat amb materials reciclats, compta amb una estructura elaborada a base de restes corrugades i ferros soldats amb una base de ferro que subjecta tota l’estructura proporcionant estabilitat.
Per als laterals s’han utilitzat fustes tallades de palets reciclats, mentre que per a elaborar la base han sigut necessàries travesses ecològiques de fusta que contenen la base de triturat de poda dels mateixos jardins castellonencs.