Els dies 9 i 10 de maig, Castelló tornarà a convertir-se en un gran escenari obert a la creació contemporània amb la celebració de La Nit de l’Art 2025. A només un mes de la cita, la ciutat escalfa motors per acollir una nova edició d’aquest esdeveniment únic a la Comunitat Valenciana, que uneix el món amateur i el professional, el local i l’internacional, en una gran festa cultural.
Organitzada per l’Associació de Arte Contemporáneo de Castelló (Asaco), La Nit de l’Art es posa en marxa amb el suport de les principals institucions: l’Ajuntament de Castelló i la seua Regidoria de Cultura, la Generalitat Valenciana a través del Consorci de Museus i l’Institut Valencià de Cultura, la Diputació Provincial, Al Port i la Universitat Jaume I.
“La Nit de l’Art és un projecte de ciutat que vol expressar la creativitat en totes les seues formes, donant cabuda a totes les sensibilitats i disciplines. El fet que artistes amateurs i professionals comparteixen espai fa d’aquesta una proposta cultural única en la seua categoria”, assenyala la regidora de Cultura, María España.
Una cita que creix i es reinventa
Amb el repte de continuar reinventant-se, l’edició de 2025 pren el relleu de l’any passat, quan més de 20.000 persones van gaudir de 130 propostes culturals: exposicions, dansa, poesia, música, instal·lacions, performances, tallers, xarrades, disseny, rutes pel patrimoni i fins i tot chirigotes itinerants. Un total de 150 artistes van transformar 50 espais urbans i 18 tallers d’artista en punts de trobada amb la cultura.
Enguany, el projecte creix encara més. Segons avança la directora de l’esdeveniment, Yvonne Bacas, una desena d’espais nous s’incorporen al recorregut habitual, amb especial protagonisme per al Grau, que amplia significativament el nombre d’activitats,
Nous espais i més presència jove
Entre les noves incorporacions destaquen el Museu de la Mar, el Centre Cultural La Marina , el parc de la Panderola i l’edifici Moruno del port. També s’hi sumen els instituts Porcar i Politècnic, mitjançant l’alumnat de Batxillerat Artístic i del Departament de Música, respectivament; el parc de l’Oest, la plaça del Primer Molí i el cementeri municipal, que acollirà visites teatralitzades per conéixer figures destacades del món cultural local.
El centre de Castelló es reforça amb punts emblemàtics com Quatre Cantons, la plaça de la Pau i la capella de l’Espai Cultural Obert (ECO) Les Aules. A més, gràcies a la implicació de l’Institut Valencià de Cultura, s’afegeixen espais tan destacats com el Teatre Principal, el pati del Museu de Belles Arts i l’Espai d’Art Contemporani.
Una proposta oberta, diversa i viva
Més d’un centenar d’activitats formaran part d’aquesta edició. Hi haurà performances, exposicions, dansa, música en directe, teatre, fotografia, poesia, rutes guiades, tallers creatius, desfilades i xarrades. Una programació que, com destaca Bacas, “és tan variada que es pot viure de moltes maneres diferents, com es vulga i com es senta”.
Una altra de les senyes d’identitat de 2025 és la presència notable de joves artistes. “És molt gratificant veure propostes tan fresques i amb discurs propi; això demostra que l’art contemporani té bona salut i està en bones mans”, afegeix la directora.