Test, la Mostra d’Art Emergent de Vila -real, torna a fer del paisatge urbà de Vila -real el seu millor llenç, amb una nova intervenció mural a càrrec de Julián Martí nez (Letsornot). En aquesta ocasió, però, el “Museu a l’aire lliure” que ha vingut conformant la mostra no creixerà, almenys no en espais físics: la colorista intervenció de Letsornot substitueix la que va pintar en el seu dia (2016) al Pont de la Gallega Felipe Pantone, un dels noms més reputats del panorama internacional. D’aquesta manera, el Test dóna una segona vida artística a un espai que, degut al pas del temps, havia quedat molt deteriorat.
El director artístic de Test, Pasqual Arnal, ho explica: “La intervenció de Pantone ha estat nou anys i això és molt de temps per a un obra com aquesta. Els mateixos autors et demanen que no ho deixem així i que pintem un altre mural”.
L’impacte del sol havia desgastat de manera notòria la intervenció del Pont de la Gallega; pintades i el desgast normal del pas del temps han fet la resta. “Vam intentar netejar-ho, però va ser impossible”, afegeix Arnal. “Hi ha festivals on cada any canvien els murals; aquestes intervencions no estan fetes per a durar tants anys i els mateixos artistes, Pantone en aquest cas, no volen veure els seus murals així”, indica.
Tot i això, el sostre del Pont de la Gallega sí que mantindrà les línies blanques i negres que va pintar l’artista argentí. “Aquesta part de la intervenció s’ha conservat bé i sempre podem dir que tenim a Vila -real una peça de Pantone”, puntualitza.
Altres murals a reutilitzar
No és la del Pont de la Gallega la única intervenció urbana de Test afectada pel pas del temps. “Hi ha alguns murals que aguanten més i d’altres menys, sobretot per l’efecte del sol”, indica el director, qui posa com a exemple el mal estat de Naranjada, de Borondo, a l’avinguda de Portugal.
Aquesta circumstància, sumada a les dificultats per trobar espais disponibles, porta al director de Test a valorar la possibilitat de reutilitzar els murs de les obres en pitjors condicions per a plasmar les intervencions urbanes de futures edicions de la mostra.
Del blanc i negre de Pantone als colors vius i les formes geomètriques de Letsornot, el Pont de la Gallega torna a ser un espai de referència en l’art urbà amb El ritmo de las cosas. El colofó a una mostra que, fins al 18 de maig, continua exhibint al Convent, espai d’art, les propostes artístiques de Laura Leal, Daniel Dobarco i Lolo Camino Sos.