La festa de la Magdalena és, sens dubte, el moment més especial per als castellonencs, i les gaiates són el símbol més emblemàtic d’aquestes festes. La Gaiata 9 l’Espartera, capitanejada per la seua presidenta, Raquel Tárrega, treballa amb passió any rere any per aportar el seu granet d’arena a la tradició.
L’any passat, la Generalitat Valenciana va declarar les gaiates com a Bé d’Interés Cultural (BIC), un reconeixement que posa en valor aquest element únic de la festa. Des de la Gaiata 9 celebren aquest pas endavant, que consideren “un reconeixement esperat i merescut”. Això suposa, per a tota la ciutat de Castelló, un compromís encara més gran per a dignificar aquests monuments «moltes vegades desconeguts i poc valorats».
«Les gaiates són el que ens diferencia, el que ens representa com a castellonencs i castellonenques. Ara toca treballar més que mai per donar-los la visibilitat que mereixen», expliquen des de la comissió. Tot i els recursos limitats, any rere any s’esforcen per construir unes gaiates dignes i continuar millorant-les.
Amb la presidenta, les cares més visibles de la Gaiata 9 són Marta Ferrando i Alba Zajara, les madrines. Però al darrere hi un equip ben coordinat i bolcat en la festa que fa possible que tot estiga a punt per a l’arribada de la Magdelana. La comissió de l’Espartera està formada per 38 persones, 14 de les quals són comissionats infantils. A més dels monuments gaiaters, entre tots s’encarreguen d’altres qüestions com la Gaiata de Mà, la presentació, l’edició del llibret o la programació per a la setmana de festes.
Una programació que promet molta tradició i molta festa, des de l’escenari situat a la plaça Bisbe Pont i Gol. DJ, actuacions i molta festa per a cada dia de la setmana gran de Castelló.



Però la feina no acaba ací. Al llarg de l’any, celebren diversos actes interns, festes i activitats per mantenir la comissió activa i cohesionada, com Halloween, Nadal, Carnaval o la Fira d’Abril. Aquest any, a més, han fet tallers sobre xarxes socials i pentinats tradicionals, i després de la Magdalena tenen previstes noves activitats infantils per fomentar la participació dels més menuts.
Una comissió que renaix amb força
Com moltes altres comissions, la Gaiata 9 va patir una davallada després de la pandèmia, quedant-se només amb 16 membres. Actualment, han aconseguit duplicar el nombre de comissionats, una xifra que apunta a un futur esperançador.
«La clau ha estat la incorporació de noves famílies, que han entrat amb moltes ganes d’aprendre i col·laborar. Som un equip reduït, però molt implicat», explica la presidenta. Un dels grans reptes continua sent trobar representants, ja que no disposen d’una gran pedrera. Enguany, per exemple, la madrina infantil es va trobar a última hora, gràcies a la intervenció de la Federació Gestora de Gaiates. «Per sort, comptem amb bastants infantils, que són el futur», assegura.
Una gaiata clàssica, però amb molta il·lusió
Pel que fa a la proposta artística d’enguany, la Gaiata 9 aposta per un estil clàssic. «El nostre objectiu és fer un monument digne i ben acabat dins de les nostres possibilitats. Ja arribarà el moment de fer grans innovacions, però ara mateix volem assegurar la qualitat del que fem», afirma Tárrega.
La setmana de la Magdalena està a punt de començar, i amb ella, els actes més esperats a la 9: pregons, mascletà, romeria, desfilada de gaiates i ofrena són cites imprescindibles en l’agenda festera. Dins d’aquests actes, el més esperat per a molts membres de la comissió és el moment en què la gaiata ix al carrer per primera vegada. «És un instant de molta emoció. Veure el resultat de tot un any de treball és indescriptible», explica la presidenta. I, alhora, el moment de tancar el taller després de tantes hores de dedicació marca el final d’un cicle i l’inici d’un altre nou.