Fa un mes va ser per la via del tren; hui, a compte dels bous. El grup Compromís per Vila -real ha tornat a evidenciar públicament les desavinences amb el soci majoritari del Pacte de la Llum de Tol, el PSPV-PSOE, i ha demanat en un comunicat que el govern del qual forma part “limite” els bous al carrer. Per part seua, la regidora de Festes, Miriam Caravaca (PSPV-PSOE), ha assegurat “respectar” les opinions dels nacionalistes, però recorda que és la Junta de Festes i la Comissió del Bou, de manera autònoma, els qui decideixen sobre l’organització de les festes i, en concret, sobre els bous al carrer. Festa que, a més, compleix enguany 650 anys d’història a Vila -real.
En el comunicat remés per Compromís, la seua portaveu i vicealcaldessa, Maria Fajardo, amb els seus regidors, planteja “limitar la quantitat de bous durant les setmanes de festes patronals amb l’objectiu de reduir la despesa municipal”. I justifiquen aquesta petició pública al seu propi govern en “la gran quantitat d’associacions” que s’impliquen en els festejos.
Compromís vol menys despesa pública
“Atesa la informació publicada als mitjans de comunicació respecte a la xifra de bous que s’exhibiran durant les festes de maig, considerem que davant l’allau d’entitats privades que patrocinen el gruix d’exemplars, el consistori podria estalviar-se part o la totalitat de la despesa en comprar-ne més si es limitara el màxim de bous per període festiu, tal i com també s’establia als estatuts reguladors de les festes patronals. Un màxim que podria cobrir-se, pràcticament, amb els exemplars que patrocinen aquestes agrupacions de la ciutat”, indiquen. És a dir, que tots els bous els paguen les entitats.
“Tot i ser un partit antitaurí, sabem de la importància que tenen aquests tipus d’actes per a una part de la societat i per això proposem limitar-ho», defensa Compromís en el seu comunicat.
Respecte d’aquesta qüestió, Caravaca confirma que les penyes assumeixen el finançament de sis bous en les festes de maig, mentre que els altres sis els patrocina l’Ajuntament.
Primera referència de bous datada en 1375
“La festa del bou al carrer té un arrelament molt profund en la història de Vila -real. Precisament enguany”, puntualitza la regidora de Festes, “es compleixen 650 anys de la primera celebració taurina al nostre poble”. Segons la documentació municipal, la primera referència escrita a la tradició del bou a Vila -real data de 1375, seguida per mencions posteriors en 1376 i 1396.
Caravaca defén també el compliment escrupolós de les normatives i el respecte als animals i afegeix una altra consideració per justificar “la importància que al festa dels bous té per a Vila -real”: l’impacte d’una vesprada de bous, segons les dades de la Policia Local, es xifra entre 10.000 i 15.000 persones.
Tercera setmana de festes
Compromís per Vila -real adverteix també en el seu comunicat sobre la possible incorporació “d’una tercera setmana de festes” arran la bona acollida de la xulla fundacional, plantejada per l’alcalde en els mitjans de comunicació. Asseguren compartir la percepció de la bona acollida de Fem Xulla, però es posen la bena abans de la ferida: “De continuar amb eixe plantejament, advoquem per recuperar una setmana amb actes únicament culturals i religiosos, sense maltractament animal”. Segons la regidora de Festes, però, una possible tercer període festiu al voltant de la fundació de Vila -real no contemplaria els bous al carrer.
Nous Estatuts
En tot cas, en el que coincideixen tant nacionalistes com socialistes és en la necessitat d’actualitzar els Estatuts de les festes. “Ens trobem en un moment en el qual els estatuts reguladors de les festes estan obsolets i cal modificar-los, per la qual cosa és un bon moment per fer propostes, consultar a la societat i plantejar alternatives”, valora Compromís.