El 8M
El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona. Un dia per a lluitar per la igualtat, la participació i l’empoderament de la dona en tots els àmbits de la societat. Encara que ens sembli que la igualtat ja és un fet, encara està lluny de la realitat. En països més desenvolupats les diferències poden no semblar tan grans com en altres països, però la veritat és que encara queda molt per fer. La realitat és que la història està plena de grans dones en tots els àmbits. Semblarà una cosa molt llunyana, però a Espanya les dones no van poder començar a votar fins a l’any 1933. Continua havent-hi països on la dona no té els mateixos drets que l’home.
L’origen de la celebració del 8M se situa sobre la base de diferents fets. Un d’ells va ser la vaga de les treballadores tèxtils als EUA en 1857, encara que també es relacionen amb la commemoració l’incendi de dues importants fàbriques tèxtils de l’època. L’última d’elles esdevinguda el 25 de març de 1911 i en la qual van morir 142 dones. El 8 de març de 1977 va ser declarat per l’ONU com el Dia Internacional de les Dones.
8M – Cinc maneres d’apostar per la igualtat
El 2020 només hi havia un 8,6% de dones en posicions TIC, un percentatge lleugerament més alt que el 2019 que era del 7,9. Les empreses del sector, en canvi, tenien un 27,41% de treballadores (una mica per sota del 2019) i d’aquestes, el 31,35% exercien en operacions o sistemes, les que es consideren posicions TIC. Així ho recull el darrer Baròmetre de CTecno.
Són les dades que posen de manifest, cada 8 de març, Dia Internacional de la Dona, que la igualtat, un repte pendent de per sí per a tota la societat. Però que encara resti pendent no vol dir que no s’hi estigui treballant. De fet, són moltes les iniciatives que persegueixen l’objectiu de trencar la bretxa digital encara existent.
A. & revistapoble.net