Només Alt Palancia i Alt Millars elegeixen majoritàriament el castellà. Els resultats per municipi i centre es podran consulta a la web de la consulta al llarg del dia
Les aules de Castelló seguiran parlant majoritàriament el valencià. Els resultats provisionals de la consulta de la llengua base de l’ensenyament convocada per la Generalitat revelen que el valencià s’imposa de manera àmplia a les comarques castellonenques. Un 70,50% de les famílies de la província que han votat (la participació a Castelló ha sigut del 59,81 %) han decidit mantenir el valencià com a llengua vehicular de l’ensenyament dels seus fills i filles. En el còmput general de la Comunitat els resultats són molt més ajustats: 50,53% valencià i 49,47% castellà.
Per comarques, poques sorpreses. Les úniques comarques de Castelló on s’ha optat pel castellà són l’Alt Millars (64,71%) i l’Alt Palància (71,61%). La resta, ha optat de forma majoritària i, en alguns casos, aclaparadora, per la llengua pròpia: Baix Maestrat (80,56%), Els Ports (93,20%), L’Alcalatén (64,13%), la Plana Alta (66,65%), la Plana Baixa (75,74%) i Alt Maestrat (94,71%).
El conseller d’Educació, José Antonio Rovira , ha avançat alguns dels resultats que, assegura, aniran detallant-se al llarg de la vesprada per municipi i centre en la web habilitada per al procés (consulta.gva.es). De moment, han transcendit alguns municipis com Castelló capital, on el 62% de les famílies participants ha optat pel valencià, o Vila -real, on la llengua autòctona s’imposa amb un 77,60%. La Vall d’Uixó (89,12%), Onda (81,38%), Benicarló (79,24%), Burriana (60,49%), o Vinaròs (80,73%). En Segorbe, per part seua, l’elecció majoritària ha sigut castellà, amb un 71,46%. En un municipi de la província, Cinctorres, el 100% dels vots ha sigut per a valencià.
Rovira ha defès que la consulta dibuixa una situació “equilibrada i de convivència” de les dues llengües. Tanmateix, i a pesar d’assegurar en diverses ocasions que “no es tracta d’una competició”, el conseller ha fet la lectura dels resultats en termes de “guanyar” o “perdre”.
L’avanç del desglossament dels resultats arriba després d’un matí de confusió, amb percentatges circulants per whatsapp i publicacions en xarxes socials no oficials. Els col·legis de la província, majoritàriament tancats amb motiu del temporal de pluja, no han pogut informar les famílies donat que només poden publicar els resultats en el tauler del centre. Finalment, però, el conseller ha comparegut per a aportar aquestes dades. Les famílies, però, hauran d’esperar a la publicació detallada en el web o demà al tauler físic per a saber si el seus fills o filles tindran el valencià o el castellà com a llengua vehicular el curs que ve. En qualsevol cas, l’aplicació de la Llei de Llibertat Eductiva suposarà a partir de l’any que ve una reducció del percentatge de valencià en Primària, fins i tot en les aules que han triat aquesta llengua base.
En Alacant, els resultats han sigut diametralment oposats als de Castelló, amb un 65,89% per a castellà i un 34,11% de valencià. En la província de València, la diferència éss menor (57,84% valencià i 42,16% castellà). Per etapes, en el còmput autonòmic, el valencià s’imposa per la mínima en Infantil (53,81%) i Primària (50,68%), mentre que en l’ESO és el castellà (52,90%).