El col·lectiu ‘Famílies pel Valencià de la Plana Baixa’, format per mares i pares de l’alumnat ha iniciat aquesta setmana una mobilització als centres docents i als carrers per tal de mostrar el seu rebuig a la consulta de la Llei Rovira . Les primeres mobilitzacions s’han celebrat a Vila -real, amb concentracions durant els esbarjos escolars i a la plaça Major de la ciutat, ahir per la vesprada. A més, ‘Famílies pel Valencià’ segueix desplegant un programa de xarrades informatives als col·legis i instituts de la Plana Baixa, entre d’altres accions.
La resposta a les mobilitzacions d’aquesta setmana posa de manifest, segons el col·lectiu, “el rebuig de la comunitat educativa i la ciutadania en general a la Llei de llibertat educativa”. “Estan utilitzant la llengua per enfrontar a les famílies, com un element de segregació i de confrontació. És hora de donar un pas endavant en defensa de la nostra cultura i de la nostra llengua”, defén ‘Famílies pel Valencià’. La plataforma manté les mobilitzacions als centres docents fins al dilluns 24 de febrer, durant els esbarjos.
Quant a l’elecció del valencià com a llengua base per a l’ensenyament, el col·lectiu ‘Famílies pel Valencià’ recorda que “la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, l’Estatut d’Autonomia i la Constitució Espanyola, així com la Carta europea de llengües regionals o minoritàries, emparen la protecció del valencià i l’obligació dels poders públics de garantir-ne l’aprenentatge a través del sistema educatiu”. A més, “fan incidència que l’aprenentatge de dues llengües comporta avantatges cognitius comprovats i facilitat per a aprendre nous idiomes”.
“L’escola que volem no és una escola que segrega per raó de llengua. Volem una escola plural i diversa. Mentre que triar valencià és l’única oportunitat que tindran els nostres fills i filles per a poder conèixer totes dues llengües oficials a la nostra terra, triar castellà no assegura poder ser competents en les dues llengües. El dret a saber parlar i escriure correctament valencià i castellà és dels nostres fills i filles; és un dret que els pertoca per llei i garantir aquest dret és una obligació de l’Administració que no hauria de derivar-se a les famílies”, assenyala el col·lectiu. Per tots aquests motius, ‘Famílies pel Valencià’ “anima als representants legals de l’alumnat a votar valencià en la consulta telemàtica convocada entre el 25 de febrer i el 4 de març”.