Hui dijous 20 de febrer, a les 19.00 hores, tindrà lloc, en el saló d’actes de la UNED, la presentació del llibre de Ramon Ferrer Navarro i Vicent Gil Vicent , ‘Viure a la Vila -real del segle XIV. El llibre cappatró de peita, 1366’
Viure a la Vila -real del segle XIV es una mirada detallada sobre la vida quotidiana a Vila -real durant el segle XIV. A través d’una rigorosa anàlisi històrica d’un dels documents mes antics que es conserva a l’Arxiu Municipal de Vila -real els autors exploren diversos aspectes que conformaven la societat d’aquell període, incloent-hi l’estructura social, la demografia, la riquesa dels veïns i l’impacte de la conquesta cristiana.
El llibre se centra en el primer document fiscal conegut, l’Impost de la Peita de 1366, que es transcriu íntegrament i revela la situació econòmica dels habitants i la seua evolució al llarg del temps. A més, es presenta un llistat de 336 llinatges, destacant la presència de nous pobladors i la importància dels cognoms en la identificació social.
Els autors, a partir de la toponímia recollida al llibre de la peita i els canvis paisatgístics, estudien com es va transformar l’espai agrari i urbà. Els noms dels llocs del paisatge agrari els serveixen per abordar temes com el sistema hidraulic i l’aprofitament de l’aigua del riu Millars en els fonaments de l’economia agraria de Vila -real, els conflictes territorials pels límits i la demarcació del terme amb poblacions veïnes, el nou eix econòmic que representa la fundació de Vila -real en una nova cruïlla de camins del que avui diem l’eix mediterrani, el desenvolupament d’un urbanisme planificat que caracteritza la vila i el poblament urbà.
Amb una prosa clara i accessible, Viure a la Vila -real del segle XIV és una obra imprescindible per a aquells que desitgen aprofundir en la història local i comprendre les arrels de la Vila -real actual.