L’alcaldessa, Begoña Carrasco, i la presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, presenten el projecte per a la segona fase de la «transformació» d’aquesta zona de la capital, finançat en el marc del Pla Impulsa de la corporació provincial
L’Ajuntament de Castelló i la Diputació de Castelló han presentat hui les obres de millora de l’entorn de l’estació, que contemplen la creació –en les seues diverses fases- de fins a 500 places d’aparcament, a més de “dignificar” un dels principals accessos a la capital de la Plana i millorar les condicions del barri al voltant de la parròquia de Sant Josep Obrer, en Crèmor.
Després d’una primera fase completada ja, que va permetre millorar la plaça de la Mercè, el projecte continua ara amb la creació d’una zona d’aparcament en l’entorn de l’estació que crearà 116 places. El projecte, inclòs dins del Pla Impulsa de la Diputació, compta amb una inversió total de 660.000 euros, dels quals 480.000 els aporta la corporació provincial i els altres 180.000 pel consistori. L’Ajuntament de Castelló preveu licitar-lo entre finals de febrer i principis de març.
El projecte preveu la urbanització d’una parcel·la de 5.532 metres quadrats en una primera fase, que permetrà habilitar 116 noves places d’estacionament i una zona verda amb sistemes de drenatge sostenible (SUDS). Segons ha explicat el regidor d’Urbanisme, Sergio Toledo, aquesta actuació «suposa el primer pas per dignificar una zona històricament abandonada i que és la porta d’entrada de molts viatgers que arriben a la ciutat».
Un projecte en diverses fases
L’objectiu final és crear un gran espai d’aparcament amb fins a 500 places, en una tercera fase d’execució que l’alcaldessa s’ha compromés a licitar abans de finalitzar l’any. Una vegada culminades les tres fases, s’hauran invertit en la zona 1.235.000 euros per a urbanitzar 9.168 metres quadrats.
A més, el projecte inclou millores en la seguretat i la mobilitat i la millora de qualitat de vida del barri del Crémor. En concret, només en la fase que arrancarà ara es crearan 778 metres quadrats de zona verda, 27 lluminàries, aparcaments per a bicicletes i dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics, a més de sis places reservades per a persones amb mobilitat reduïda, entre altres.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha destacat que es tracta d’una «obra de gran impacte no només per a la ciutat, sinó per a tots els veïns i veïnes de la província que utilitzen aquesta estació”. “Amb aquesta obra, Castelló serà més capital que mai, més bonica, més còmoda i més segura”, ha assenyalat la presidenta provincial, qui ha incidit en el caràcter del Pla Impulsa per a “posar els diners a la disposició dels municipis perquè elegisquen quin projecte volen dur endavant”. Respecte d’això, Barrachina ha avançat que “en breu” s’aprovarà el finançament de nous projectes amb el Pla Impulsa per a les dues pròximes anualitats.
Per part seua, l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha subratllat la importància de la col·laboració entre administracions per fer possible aquesta actuació. La primera edila ha posat el projecte de millora en l’entorn de l’estació com un exemple també “d’urbanisme al servei de la gent” i de “voluntat política” per a millorar la vida dels i les castellonenques. “Estem donant hui un pas molt important per a la transformació d’aquesta zona de la Ciudad”, ha puntualitzat.
Ampliació del pati del CEIP Jaume I
Un altre dels aspectes destacats d’aquest projecte és la coordinació amb la comunitat educativa del CEIP Jaume I. En aquest sentit, la primera edil ha reafirmat el compromís de l’Ajuntament per ampliar el pati del centre educatiu, una reivindicació per a la qual s’està treballant amb la concessionària per poder traslladar de l’estació de bombeig que actualment en dificulta l’ampliació.