Avui nombrosos veïns i veïnes han sortit al carrer per expressar el seu rebuig a la proposta de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana de flexibilitzar l’ús del valencià a les aules. La mesura, que posa en dubte l’obligatorietat de l’ús de la llengua en l’ensenyament, ha generat un gran debat a tota la Comunitat Valenciana, i la ciutat de Vila -real no ha quedat al marge de la controvèrsia.
La manifestació, que s’ha dut a terme a la Plaça Major de Vila -real, ha congregat a centenars de persones, que van cridar en favor de la defensa del valencià com a llengua vehicular al sistema educatiu i es troben encontra de votar si ha d’haver valencià a les aules. Els manifestants van deixar clar que consideren essencial preservar la llengua com a element fonamental de la identitat cultural de la ciutat i de la Comunitat Valenciana.
Durant l’acte, també van estar presents diversos polítics locals, els quals van mostrar el seu total suport a la causa. Els representants municipals van destacar la importància de la cohesió social i lingüística a través de l’ensenyament en valencià, recordant que la llengua és un valor que ha de ser preservat i fomentat per garantir la igualtat d’oportunitats per a tots els estudiants.
Aquesta mobilització s’emmarca dins d’una campanya més àmplia, que porta el nom «Defensem el Valencià», i que compta amb el suport d’entitats culturals, educatives i polítiques que lluiten encontra de la votació que s’emportara a terme en març en tota la Comunitat Valenciana.
Els organitzadors de la manifestació han fet un crida al conjunt de la societat perquè continuï defensant la llengua, i han expressat la seva preocupació per l’impacte que podria tenir la reforma proposada, tant a nivell cultural com social i educatiu.
La tensió continua creixent, i tant els partidaris com els detractors de la mesura segueixen amb una gran expectació l’evolució d’aquesta qüestió. Els veïns i veïnes de Vila -real, com molts altres ciutadans de la Comunitat Valenciana, continuaran treballant per mantenir el valencià com a part essencial del sistema educatiu i de la vida quotidiana.