Dos anys i mig després de l’entrada en vigor del megacontracte de neteja i recollida de fems que en preveu la instal·lació i amb un considerable retard respecte a altres municipis del voltant, Vila -real ja té data per a la recollida selectiva de matèria orgànica: el famós contenidor marró. A partir d’eixe dia, els i les vila-realenques hauran de preveure la separació dels fems que no anaven a reciclatge en dues fraccions: els biorresidus (tot allò que és d’origen orgànica) i la resta, és a dir, tot allò que no és susceptible de reciclar, reutilitzar ni compostar.
La data la va desvetllar la regidora de Serveis Públics de Vila -real, Maria Fajardo, durant el transcurs del Ple ordinari de gener. Concretament en la resposta –negativa- a la moció presentada pel regidor no adscrit, Manu Rubert, per a impulsar un sistema d’incentius al reciclatge. “La nit del 12 de febrer serà la primera que a Vila -real s’arreplegarà la matèria orgànica separada”, avançà Fajardo. Amb aquest objectiu, el servei d’educadors ambientals inclòs en el contracte ja està desplegant una campanya informativa per apropar a la ciutadania les condicions del nou servei. També s’ha vist aquests dies operaris de l’adjudicatària habilitant els espais on se situaran alguns dels dipòsits.
Un centenar de contenidors més
La incorporació del contenidor marró a la recollida selectiva de fems, obligatòria per llei, tant europea con estatal i autonòmica, suposarà dues coses: per una banda, la reorganització de les illes per a donar cabuda a aquest nou dipòsit, amb la conseqüent pèrdua de llocs de aparcament; de l’altra, conscienciar a la ciutadania sobre la importància de separar l’orgànica i quin tipus de residus va al marró. De moment, l’Ajuntament ha anunciat la instal·lació de 100 contenidors de recollida de matèria orgànica, tot i que el plec de condicions del servei en preveu prop d’un miler, de diferents capacitats i formats, per a tota la vigència del contracte.
Pel planeta i per la butxaca
»Cal conscienciar primer a tota la ciutadania de la necessitat de la importància de separar i de reciclar no només per al planeta sinó també per a la nostra butxaca. Perquè els cànons que nosaltres paguem precisament per al tractament dels residus podem aconseguir que, si tenim una orgànica de qualitat, el canon que paguem a Reciplaça se’ns reduïsca i pot ser siga la primera pas per a poder reduir la taxa de fems”, apuntà la regidora.
Respecte a la informació ciutadana, Fajardo va avançar en la seua intervenció plenària algunes pinzellades de les pròximes campanyes de conscienciació en què treballa el consistori. “Nosaltres ens creiem moltíssim la necessitat de l’educació ambiental a la ciutadania i per això no només comptem amb educadores ambientals dins del contracte de residus, que van tots els dies a peu de carrer explicant l’orgànica. Ara, a més, anem a iniciar una campanya escolar, perquè al final els xiquets són el futur i els xiquets són els que ens expliquen als pares i mares com s’ha de reciclar. Per això anem a fer una campanya mitjançant el teatre per a que sàpiguen que el marró és una cosa de totes”, va detallar Fajardo.
Què va al contenidor marró?
Al contenidor marró s’han de dipositar deixalles com les següents: restes de carn, peix, pa, fruita, verdura, marisc i fruita seca, closques d’ou, taps de suro, bosses d’infusió, paper de cuina i tovallons tacats d’oli, restes de jardineria, rams de flors pansits, males herbes, escuradents… Compte perquè les bosses que utilitzes per a arreplegar aquests residus també hauran de ser compostables.