El pròxim dissabte 1 de febrer, dins de les festes de Sant Blai, se celebrarà la 18a edició de l’Aplec de Gegants i Cabuts de Borriana, organitzat per l’Associació de Gegants i Cabuts de Borriana, amb la participació de nou colles aragoneses i valencianes, acompanyades de diferents grups de música.
D’Aragó vindrà la Comparsa de Gigantes y Cabezudos de Teruel, acompanyada per l’Escola Municipal de Música Tradicional Santa Cecília, i l’Associació Fem Gegants – Colla Nostra de Miralsot, localitat del terme municipal de Fraga, acompanyada de l’agrupació musical La Quinta del Sordo – Chen de Gaita de Saragossa.
També estaran presents les següents colles valencianes: l’Associació Dianium Dansa de Dénia, els Gegants i Cabets d’Ontinyent, amb els grups de música El Regall i Menestrils, els Gegants del Barri Nou de Sogorb, els Gegants i Cabuts de Moncofa, l’Associació Dames i Cavallers d’Uixó, de la Vall d’Uixó, els Dolçainers de l’Horta, de la Vilavella, i els amfitrions, l’Associació de Gegants i Cabuts de Borriana, acompanyats per la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Borriana.
Els actes començaran a les 11 del matí amb un taller de cabuts, on els xiquets podran fabricar el seu propi cabut amb caixes de cartó i diferents materials. A més, la cooperativa repartirà suc de taronja acabat d’esprémer.
A les 12:00 tindrà lloc la plantà de totes les figures: aproximadament 25 gegants, 15 geganons, 25 cabuts i un drac.
A les 12:30 es farà una xicoteta desfilada amb els cabuts elaborats en el taller.
Posteriorment, a la 1, i dins del CMC La Mercé, tindrà lloc l’acte del GeganTer d’Honor, que enguany serà Enrique Monsonís Arnandis, en reconeixement al seu esforç durant molts anys per mantindre i promoure la festa dels gegants i cabuts de la nostra ciutat.
A les 5 començarà la desfilada de les figures i els grups de música des de la plaça de la Mercé, passant pels carrers La Tanda, Tarancón, l’Escorredor, el Raval, el Pla i finalitzant a la plaça Major, on es farà el bateig del nou gegant de Miralsot, el Rei Gonzalo , rèplica d’un gegant centenari que es va perdre en els anys 40.
Finalment, cada colla farà un ball de lluïment, seguit d’una ballada conjunta de totes les figures alhora.
Volem recordar que aquest Aplec compleix enguany la majoria d’edat i que, al nostre municipi, és un acte on les diferents agrupacions, com la Confraria de la Mare de Déu de la Mercé i l’Associació de Gegants i Cabuts, fan un gran esforç per mantindre les nostres tradicions i el patrimoni cultural, tant material com immaterial.
En aquests 18 anys, la capital de la Plana Baixa ha rebut la visita de colles d’Aragó, Catalunya, Múrcia, Madrid, el País Basc i la Comunitat Valenciana, territoris on els Gegants i Cabuts de Borriana han tornat la visita portant els nostres gegants i cabuts i donant a conéixer el nom de Borriana.