La Junta de Govern de l’Ajuntament de Vila -real, formada per PSPV-PSOE i Compromís en virtut del Pacte de la Llum de Tol, ha decidit canviar el nom del carrer de l’Aviador Franco pel nom “tradicional” de la Sequieta. L’alcalde, José Benlloch, ha informat de la nova nomenclatura en el transcurs del Ple ordinari de desembre i ha assegurat que es posaran a la disposició dels veïns i veïnes les eines necessàries per a gestionar aquest canvi.
El govern municipal defensa el canvi de nomenclatura com un homenatge a les arrels històriques i llauradores de la ciutat en l’any del 750é aniversari i també com a un element de preservació de la memòria democràtica, tal han destacat tant l’alcalde com la vicealcadessa, Maria Fajardo. Segons el regidor Santi Cortells, a més, la decisió elimina “un debat onomàstic innecessari”. Precisament, el que va suscitar durs enfrontaments entre els hui socis de govern.
De fet, la decisió suposa un gir de 180º en la postura mantinguda fins al moment per l’executiu local, tant dels socialistes en solitari com en coalicions. Així, fa només tres anys, en 2021, l’alcalde aportava documentació històrica de l’Arxiu per acreditar que el nom del carrer de l’Aviador Franco va ser aprovat en 1926, abans de la guerra civil, en homenatge al primer pilot espanyol en creuar l’Atlàntic i no per tractar-se del germà del dictador Francisco Franco.
Hui, la documentació històrica ve de la mà de Compromís, qui assegura en un comunicat “liderar un acte de justícia històrica que elimina un vestigi imposat pel franquisme”. Els nacionalistes aporten fotografies de plànols conservats a l’Arxiu que acrediten el nom tradicional de la Sequieta per a aquest vial. El regidor Cortells explica, en aquesta línia, que el nom està documentat des del segle XIV i “forma part d’un entramat que reflecteix la importància del riu Millars i de les séquies en el desenvolupament agrícola i social de Vila -real”.
El Partit Popular, per part seua, va qüestionar en el Ple que aquest canvi de nomenclatura s’haja produït de manera unilateral en Junta de Govern, sense convocar la Comissió d’Honors i Distincions creada per aquest tipus d’homenatges. “Si prenem aquest tipus de decisions de manera unilateral, sense convocar la comissió creada per a acordar aquestes qüestions, ens podem trobar amb canvis de noms de carrer amb cada nou govern”, va lamentar el portaveu del PP, Adrián Casabó.
D’una forma o altra, el canvi de nomenclatura d’un carrer suposa una sèrie de tràmits burocràtics, com poden ser el canvi de domicili fiscal, adreça postal, DNI o Registre de la Propietat. A aquest respecte, l’Ajuntament s’ha compromés a garantir que la transició es puga desenvolupar amb normalitat i facilitarà tota la informació necessària als veïns i veïnes.


