En les taules amanides copiosament, entre sofisticats canapés, carns farcides i mariscos, el Nadal gastronòmic de Castelló encara resisteix a les tendències virals de la cuina moderna gràcies a un plat tan típic i tradicional que a cada casa es cuina a la seua manera: les pilotes. En qualsevol menú nadalenc que es vulga considerar tradicional no podran faltar aquestes mandonguilles que acompanyen la paella o el putxero. Unes ametles fregides d’aperitiu i uns pastissets per tancar l’àpat amb un saborós punt dolcet acabaran d’arrodonir el Nadal culinari més autèntic.
“Hui dia podem trobar de tot en les taules de Nadal, fins i tot caviar iranià si algú té el gust i els diners. Però si parlem de cuina de sempre, el Nadal, a Castelló, és paella amb pilotes i putxero”, explica el president de l’Associació Gastronòmica de Vila -real, Ximo Abril. La qüestió de les pilotes, però, no està exempta de controvèrsia. “Amb les pilotes passa com amb la paella, cada casa té la seua recepta: amb la carn fregida o crua, amb herba-sana o sense, amb la sang del conill o del pollastre… Cadascú fa la seua, però uns bons fideuets del putxero i unes pilotes no han de faltar mai”, explica.
Tot i que cada casa té les seues peculiaritats, vos compartim la recepta que ha publicat el Patronat de Turisme de Castelló, que fa només uns dies va celebrar el III Concurs de paella amb pilotes:
- Mig quilo de magre de porc picat
- La sang d’un pollastre
- 100 grams de greix picat
- La molla d’una fogassa de pa de mig quilo
- Herba-sana, canella, julivert, pinyons fregits, pebre roig blanc, sal-
- Tres ous
Preparació: Fregir el magre amb el greix, els pinyons i el julivert. En un bol, barrejar el pa amb la sang, el pa esmollat, l’herba-sana, la canella, la sal i el pebre roig blanc. Afegir a la carn, sumar-hi els ous, barrejar bé i fer-la forma de les pilotes. D’ací, directe a l’olla o a la paella.
Completar el menú
Altres menjars casolans que també es poden considerar dins la tradició gastronòmica de la província són les carns, com el tito o el pollastre, o uns canelons amb les sobres dels dies de festa per al Segon Dia de Nadal o Sant Esteve , festiu local a Vila -real. “Qui tenia animals, guardava el tito o el pollastre per a Nadal. I alguns venien el pollastre i es menjaven el conill, per a traure uns dinerets”, recorda Abril. Uns llagostins de Vinaròs, uns vins de les Useres per a regar-ho tot, uns pastissets de Nadal o les tradicionals casques completen el menú nadalenc made in Castelló.