ASCER destaca en roda de premsa el balanc d’un 2024 similar al 2023
El sector del taulell finalitzarà l’any 2024 amb dades quasi idèntiques a les del 2023, tant en producció com en facturació. Segons la patronal ceràmica ASCER, s’estima una producció de 390 milions de metres quadrats, mantenint-se igual que l’any anterior, i una facturació total de 4.804 milions d’euros. Tot i un lleuger augment en el mercat nacional, s’espera una disminució en les exportacions.
Es preveu que la facturació en el mercat interior cresca entre un 2 i un 4%, arribant fins als 1.350 milions d’euros, mentres que el mercat internacional podria experimentar una caiguda d’entre un 3 i un 5%, situant-se en 3.454 milions d’euros. Aquestes dades indiquen una disminució global d’entre l’1 i el 3% respecte al 2023.
El sector aguanta la pèrdua de competitivitat internacional
Vicente Nomdedeu, president d’ASCER, va presentar aquest dilluns les dades provisionals en una roda de premsa, acompanyat pels vicepresidents Ismael García i Miguel Nicolás, així com pel secretari general Alberto Echavarria. Nomdedeu va subratllar que, malgrat la millora en l’activitat des de setembre, l’any tancarà amb una pèrdua de competitivitat internacional, ja que Espanya ha baixat del segon al tercer lloc en el rànquing d’exportadors, superada per Índia.
Segons les previsions d’ASCER, caldrà esperar fins al 2025 per observar una estabilització real en el sector, va indicar el president.
Impacte acumulat des de 2021
Des de la patronal també han assenyalat el greu impacte que el sector ha patit des de 2021, amb una reducció del 33% en la producció i una caiguda del 13% en l’ocupació.
Pel que fa a les exportacions, fins al setembre s’ha registrat una disminució del 4% en valor i del 4,8% en volum. En total, es preveu tancar l’any amb una facturació exterior de 3.454 milions, en comparació amb els 3.564 milions de 2023.
Lleuger creixement en el mercat nacional
D’altra banda, les vendes al mercat nacional mostren un comportament més positiu. La previsió és que la facturació interna augmenti entre un 2 i un 4%, arribant als 1.350 milions d’euros.
Una posició mantinguda en el rànquing de producció
Malgrat la pèrdua en exportacions, Espanya es manté en el vuitè lloc mundial en producció de ceràmica, una situació que no sembla perillar davant els desafiaments similars que afronten altres països com Itàlia i Turquia.
En conclusió, el sector es prepara per un 2025 que podria marcar un punt d’inflexió després de tres anys d’incerteses i dificultats.