Núria Vargas
Alguna vegada, quan passeges pel carrer, t’ha assaltat la idea de què al teu poble hi ha més gossos que xiquets? Doncs no és una percepció; és un fet. En el Dia Internacional del Drets dels Animals –que no per casualitat coincideix amb el Dia Internacional dels Drets Humans-, fem una ullada a la situació de les mascotes castellonenques amb xifres, tendències i curiositats sobre el boom dels amics de quatre potes a la província.
L’última Memòria anual, de 2023, del Registre Informàtic Valencià d’Identificació Animal (RIVIA), comptabilitza 159.094 animals a la província. D’ells, 146.325 són gossos. Per la seua banda, les últimes dades oficials de padró de l’Institut Nacional d’Estadística ens parlen de 115.022 menors d’edat a les comarques castellonenques. Si ens fixem només en la infància –fins els 15 anys- en són 83.624. És a dir, atenent a les dades d’alta en el RIVIA, als pobles de Castelló tenim 1,7 cans per cada xiquet o xiqueta.
Gats i furons en els registres
Els gossos són, de lluny, els animals amb major presència a les cases de la província, però no són els únics. Els gats, amb 12.052 i els cavalls, amb 5.271, també tenen una presència notable, seguits de furons (213), aus (256) o rèptils (125) entre d’altres. Ara bé, per a interpretar aquestes dades, s’ha de tenir en compte que no tots els animals tenen l’obligació legal d’estar inscrits en el RIVIA. Només els cans, els èquids, i, des de l’entrada en vigor de la nova Llei de Benestar Animal, els gats i els furons hi estan obligats. També hi han de figurar els animals potencialment perillosos o les espècies exòtiques invasores.
El Col·legi de Veterinaris de Castelló destaca l’increment substancial de les inscripcions de gats derivades de l’aplicació de la nova normativa, tant estatal com autonòmica. Així, els felins han passat de les 1.465 noves inscripcions de 2022 a les 4.122 de l’any passat. Això deixa una xifra de 12.052 felins en el cens oficial, front als 7.530 que hi havia un any arrere.
Quant als gossos, la tendència es manté estable, amb lleugeres variacions. Respecte a l’any anterior, les noves inscripcions s’han reduït de les 12.181 de 2022 a les 11.861 que registra la Memòria del RIVIA de l’any passat.
Un negoci de 3.000 milions d’euros
Amb aquest volum de població, no és d’estranyar que, cada vegada més, les ciutats s’adapten més, amb espais urbans i serveis que suposen al voltant de 3.000 milions d’euros anuals de volum de negoci a Espanya. L’estimació és de l’Associació Espanyola de la Indústria i el Comerç de l’Animal de Companyia, qui calcula que els espanyols gastem una mitjana de 1.260 euros a l’any en els nostres animalets. La majoria, en alimentació i serveis veterinaris, tot i que la despesa en accessoris, com joguets o dolços, va també en augment. Fruit d’aquesta tendència, cada vegada són més els negocis a les nostres comarques que tenen als amics de quatre potes com a principis beneficiaris: perruqueries, guarderies-hotel, assegurances, tendes de llepolies per a gossos… i fins i tot tanatoris per a mascotes.
A més de negocis privats, les ciutats també s’afanyen a ser cada vegada més pet friendly; rànking en el qual no tenim encara cap municipi de la província, a pesar de l’incrementat substancial d’espais per gossos. Entre ells, els parcs canins que proliferen en tots els municipis o les platges per accessibles per a gossos que pots visitar en Vinaròs, Benicarló, Orpesa, Alcossebre, Moncofa o Castelló.