El Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) de Castelló reprèn la seva activitat aquest dimecres, 27 de novembre, després d’un període d’inactivitat de gairebé dos anys i mig. La reobertura, que va ser anunciada per a compensar el tancament del servei el 24 de maig de 2022, posa fi a la centralització del servei a València, una decisió que va generar nombroses crítiques a nivell sindical i polític durant el mandat del govern del Botànic.
Carlos Mazón, durant la campanya electoral de 2023. Mazón es va comprometre durant la campanya electoral de 2023 a restablir les seus del CICU a Castelló i a Alacant, argumentant que aquesta descentralització milloraria l’atenció d’emergències i reduiria el temps de resposta en situacions crítiques.
Malgrat que la reobertura estava programada inicialment per al 4 de novembre, la DANA que va ocorrer en aquestes dates va fer necessari posposar l’inici de les activitats per prioritzar la gestió de l’emergència. Ara, un mes més tard, amb la presència confirmada del president de la Generalitat i del conseller de Sanitat, el CICU de Castelló es troba preparat per reprendre les seves funcions.
La resolució publicada al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) el passat mes d’octubre estableix una reestructuració del personal del CICU. A Castelló, la plantilla s’ha ampliat a 20 professionals, vuit més que en l’etapa anterior.
No obstant això, els serveis tècnics especialitzats en documentació sanitària seguiran centralitzats a València. En total, el CICU comptarà amb 156 treballadors, 44 dels quals corresponen a nous llocs, amb una inversió global de dos milions d’euros destinada a Castelló i Alacant.
El CICU de Castelló es va inaugurar el 10 d’agost de 2009, sota la direcció de l’aleshores conseller de Sanitat, Manuel Cervera. Situat a l’Hospital La Magdalena, disposava d’una superfície de 400 metres quadrats, dels quals 60 estaven destinats a la sala de coordinació.
Amb aquesta reactivació, Castelló recupera una eina crucial per a la gestió de les emergències.