L’alcaldessa assegura que el municipi lluitarà pel Pequelar i espera l’ajuda de la Diputació de Castelló “per a donar l’impuls que el TransBetxí mereix en el seu 35é aniversari”
Juanjo Clemente
Carla Nebot Nebot (Betxí 1992) és graduada en Història i Patrimoni per la Universitat Jaume I, i màster en Gestió Cultural per la Universitat Oberta de Catalunya.Ha treballat durant dos anys en l’empresa Arqueocas. Patrimonio y Arqueología i, fins l’elecció com a alcaldessa, varegentar la papereria llibreria. Durant molts anys, ha estat vinculada a la Unió Musical de Betxí com a fagotista i també part de l’associació Musical Entre t@ts i de l’Associació del Comerç de Betxí.
Quin és l’objectiu més important per a l’alcaldessa de Betxí?
Sempre dic que, primer que tot, millorar la qualitat de vida dels veïns i les veïnes de Betxí. Millorar el dia a dia de tots els nostres veïns, crec que té un gran pes. Abans de les infraestructures grans que tenim plantejades de cara a la legislatura, està poder donar resposta a les xicotetes coses que passen al poble, que són moltes. Cada dia passen moltes coses als nostres veïns, crec que això és primordial.
Però a més de donar eixes respostes a la vida dels nostres veïns i veïnes,tenim un gran projecte, que se’ns ha quedat paralitzat, i que és el de Pequelar. Ja estava en marxa la proposta de fer un nou Pequelar quan vaig arribar,però ens vam trobar amb problemes que ens han paralitzat la seua construcció. De mode que hem hagut d’anar al jutjat, a lluitar-lo. I estem preparant-nos per a fer front, i tant de bopuguem veure acabat en aquesta legislatura. Tot i que sembla inviable, impossible, lluitarem i traurem tots els nostres esforços pels xiquets de Betxí, de 0 a 3 anys, perquè Pequelar en Betxí és casa per a tots, i lluitarem perquè puga ser una realitat.
A banda de l’esmentat, quines altres accions tenen en marxa?
Un dels pilars que ens havíem plantejat, era treure les ajudes del centre que, a més a més, tenen un al·licient també per a motivar els lloguers de les cases o els pisos en el nucli antic per als joves, per a la gent jove en un lloguer accessible per a menors de 35 anys. I ho hem aconseguit ja en este primer any, ja les hem tret, però ens queden unes setmanes perquè acabe la gent de demanar- les i sembla que són un èxit.
Després, no cal dir-ho, millorar la part del puntarró, l’aïllament dels camions. I si no passa res, d’ací a final d’any, s’adquiriran dos terrenys més per ampliar-hi el camí, per a l’aïllament dels camions, millorar i asfaltar els carrers i els camins del poble. Ara mateix acabem de fer una d’aquestes actuacions, on han sigut gairebé dos quilòmetres d’asfaltat d’un camí, que utilitzen tots els nostres llauradors cada dia.
Així que continuarem millorant el nostre poble amb el Betxí Templat. Ja portem dos parcs, un parc i l’entrada al cementeri, també començarem amb el parc de davant d’Exagrés, i a final d’any, portarem a terme la licitació del parc Manuel Escobedo.
Sabem bé, que tot no serà possible, per la pressa dels temps i perquè hi ha subvencions que ixen, i altres que no ixen, però crec que aconseguirem molts dels projectes que ens hem posat en el cap i que creiem que són necessaris per als nostres veïns. Ens resten quasi tres anyets per tirar endavant.

En l’àmbit cultural i pel que fa a activitats, porten a terme un programa interessant. Estem parlant també de visites guiades al Palau , de l’ermita de Sant Antoni, dels Premis Vila Betxí i una sèrie d’actuacions… Recorde’ns, quins són els elements fonamentals a l’hora de gaudir de tot el que ofereix el municipi?
Doncs mira, a Betxí, encara que no ho parega, tenim una vida cultural molt activa. De fet, jo crec que pocs caps de setmana no trobés activitats culturals. A més a més, com deies, tenim les visites guiades que, se’n estan introduint més al llarg de l’any. He de dir que hem tingut visites guiades nocturnes aquest estiu, i la veritat és que han sigut un èxit perquè veure el Palau de dia és preciós, però veure’l de nit,amb la seua lluminària, és magnífic, té un encant que convida tots els veïns i veïnes dels pobles del voltant a què vinguen a visitar-lo.
Tenim el ‘Guitarra i Vi’, que celebrem cap a la primavera; a Nadal, gaudim de tasts de vins delPaís Valencià; també un tast de productes dels establiments d’alimentació del poble.
A més a més, gaudim de cinema d’estiu –que hem recuperat enguany- i ha tingut una molt bona resposta. El Trail Pix de Betxí,en la seua 10a edició, que serà el 4 de novembre, i que és un reclam espectacular i enguany també hem introduït la mitja marató del trail. També tenim el TransBetxí en Pasqua, curses solidàries… i podria estar citant moltes hores, perquè també tenim teatre, dansa, ballet, i no cal dir esportivament… Per cert, el pròxim abril celebrarem el 35è aniversari del TransBetxí i espere que puguem donar-li un ressò com mereix en l’àmbit autonòmic, ja que tenim vuit equips alemanys que venen a competir a més de molts altres de tot el territori valencià, i ens agradaria que la Diputació ens ajudara a impulsar un esdeveniment d’aquesta magnitud.
Hem parlat d’objectius, hem parlat d’activitats… però no podem obviar que Betxí també és un municipi citrícola i industrial. Quines infraestructures i polígons disposa? Quina situació té el municipi al respecte?
Amb les ajudes del’IVACE portem en marxa quatre millores en polígons en aquest moment. Un és el de la zona de cartonatge, on s’ha asfaltat el camí, on hi haurà millores informàtiques, més accessibilitat amb el carrer bici, càmeres de video vigilància, zones verdes i de descans. Després, el de Molí Llop, és un polígon amb una ubicació magnífica.
La veritat és que les ajudes de l’IVACE, tot i que hem passat a què siguen ajudes d’un 80-90% a un 60-70%, amb l’esforç de l’Ajuntament de Betxí i al superàvit que tenim, hem pogut apostar per la nostra indústria. Esperem que totes les millores que estem fent tinguen el seu fruit.
Amb els llauradors tenim molt bona relació des de l’Ajuntament, sempre els donem tot el suport i, de fet la Unió de Llauradors celebraran ací les seues jornades.
Tenim molt bona relació amb les empreses taulelleres i amb les de citricultura, perquè així és com avancem, tots de la mà, buscant millores i solucions per tirar endavant.