Les universitats públiques valencianes han obert aquest dimecres el curs 2024/2025, amb avanços per a «albirar un pacte de finançament universitari estable» i amb la incorporació al llarg d’aquest curs acadèmic de 426 professors finançats pel Govern.
Així s’ha posat de manifest durant l’acte d’obertura del curs, celebrat al Paranimf de la Universitat Politècnica de València (UPV), i al qual han assistit el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, entre altres autoritats.
En aquest curs acadèmic hi ha matriculats prop de 190.000 estudiants universitaris de grau, màster i doctorat, dels quals, el 70% ho farà en les cinc universitats públiques de les tres províncies.
Això suposa aproximadament un 4% més d’alumnat que l’any passat per a una oferta de 894 títols oficials, 390 graus, dobles graus i PARS, així com 504 màsters, ha informat la Generalitat.
Durant l’acte, el rector de la UPV, José E. Capilla, s’ha referit a les amenaces i desafiaments als quals s’enfronten les universitats públiques, entre els quals ha destacat la infradotació financera, la burocratització o la precarització del personal docent i investigador, entre altres qüestions.
Mazón confia en un pacte de finançament estable
El president, per la seua part, ha assegurat que «avancen amb bon peu» els treballs per a un acord plurianual de finançament que garantisca un marc d’estabilitat de futur per a les universitats, i confia que en aquesta dècada es puga «albirar un pacte de finançament universitari estable».
També ha reclamat responsabilitat a l’Estat per a «complir amb la Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), aprovada en 2022, i en la qual s’estableix l’objectiu d’aportar com a mínim l’1% del PIB nacional a les universitats».
De la mateixa manera, ha assenyalat que la Generalitat ha assumit el finançament del 40% de les noves places d’ajudant doctor del Programa d’Incorporació de Talent Docent i Investigador a les Universitats Públiques Espanyoles i ha reafirmat el compromís del Consell amb la plantilla docent en assumir en els pròxims anys «el 100% d’aquestes places».
El cap del Consell ha destacat l’increment en més d’un 12% del pressupost destinat a les ajudes d’investigació del programa d’I+D+i fins a aconseguir els 64 milions, i ha avançat la creació d’un nou programa dotat amb 4 milions «per a l’adquisició de l’equipament científic».
En el marc de la simplificació administrativa, ha avançat un nou sistema telemàtic de justificació d’ajudes d’investigació que «redueix dràsticament la càrrega burocràtica», i ha ressaltat la creació del Portal de la Ciència de la Generalitat.
Mazón ha apuntat la necessitat de «treballar perquè les universitats públiques de la Comunitat Valenciana unisquen estratègies i recursos» que les puguen convertir en referències nacionals i internacionals de l’Educació Superior, la Investigació i les seues pràctiques.
Morant, un curs clau per a reparar les retallades
Per la seua part, la ministra Diana Morant ha destacat que es tracta d’un curs clau per a reparar les conseqüències de les retallades aplicades fa més d’una dècada i que van afectar també les universitats públiques.
Ha assenyalat que el Programa d’Incorporació de Talent Docent i Investigador permetrà la incorporació a les universitats valencianes de 426 professors i professores només en aquest curs, finançats pel Govern d’Espanya amb més de 100 milions d’euros.
«Amb això volem reparar les retallades, estabilitzar les plantilles, rejovenir-les i, des de llavors, aportar el nostre granet d’arena perquè es puga aplicar la Llei Orgànica del Sistema Universitari, que és una bona llei que modernitza el sistema universitari al nostre país», ha manifestat.
El rector demana simplificar i reduir la burocràcia
El rector de la UPV ha celebrat el programa que permetrà abordar el relleu generacional del professorat associat i «reduir la xacra de la precarietat», però també ha dit que planteja un desafiament per als pròxims anys al qual hauran d’anticipar-se.
«Es tracta d’un finançament transitori que generarà una despesa estructural de plantilla i aquest haurà de ser integrat en el nostre pressupost d’ací a sis anys», ha assenyalat, i ha afegit que aquest pla és «una part de la resposta a l’absència de memòria econòmica de la nova llei del sistema universitari, que a parer seu, «no està a l’altura» i és una altra «reforma fallida».
En aquest sentit, ha reclamat que els desenvolupaments legislatius d’aquesta norma «simplifiquen i no imposen qüestions estructurals que han de ser distintes en cada universitat» i ajuden «a la reducció de la burocràcia, sobretot en la gestió de l’I+D+i».
En l’obertura ha participat també l’alcaldessa de València, María José Catalá, qui ha destacat la col·laboració de l’Ajuntament amb la UPV per a «avançar cap a una ciutat més innovadora i verda», així com l’enginyer José Miguel Adam, qui ha oferit la lliçó inaugural «Construccions resilients per al futur».
EFE & revistapoble.net