No hauria de succeir, perquè hem d’usar els fotoprotectors tot l’any, però és molt possible que en anar a buscar la teva bossa de la platja trobis algun protector solar que va quedar oblidat. Encara que aquests productes tenen una vida útil determinada, sempre ens preguntem si els podem utilitzar d’un any per a un altre, i la resposta és sempre negativa. No obstant això, és comú que moltes persones reutilitzin el que va quedar de l’últim estiu. Haurien de fer-ho?
Per a treure’t de dubtes recorrem a la farmacèutica Belén Acer, titular de la Farmàcia Avinguda d’Amèrica i especialista en dermofarmàcia i nutrició. A ella li preguntem com identificar si el protector solar continua sent efectiu i quan és millor rebutjar-ho.
Com identificar fins quan puc utilitzar el protector solar?
Tots els protectors solars i cosmètics tenen una data de caducitat, després de la qual ja no es garanteix la seva efectivitat, protecció i integritat.
Per a saber si una crema solar està caducada, n’hi ha prou amb donar un cop d’ull ràpid al producte per a trobar la icona que representa un pot amb el nombre de mesos durant què pots usar-lo després d’obrir el producte. Això és el PAO del producte (Period after opening), que indica quant temps dura el producte després d’obrir-lo.
Si veus que per exemple està escrit 12M, significa que el protector solar continua sent vàlid durant dotze mesos després de la seva obertura. Més enllà d’aquesta data, el producte es considera caducat i no es recomana aplicar-lo, ja que no et protegirà com cal.
Data de caducitat del protector solar: haig de guardar-ho o haig de tirar-ho?
Hi ha maneres de veure fàcilment i ràpidament si una crema continua sent efectiva després de la data de caducitat:
– per l’olor (es torna desagradable i ranci)
– la textura es torna més viscosa i densa
– el producte se separa en dues fases
– el color tendeix a enfosquir-se i ser més groc
– li poden sortir petites gotes blanques, si apareix un líquid en aplicar-te el producte.
«Tingues en compte que els filtres que componen els protectors solars són extremadament inestables… Si planeges exposar-te al sol, inverteix en un protector solar. La teva pell t’ho agrairà», explica la farmacèutica.
Què fer si uses protector solar caducat sense saber-ho?
En definitiva, la teva pell pot tenir una reacció al·lèrgica després de l’aplicació i especialment si t’exposes al sol.
Si un producte de protecció solar s’ha deteriorat, en teoria existeix una certa probabilitat de reaccions o irritació i, per descomptat, els filtres solars ja no seran efectius. Com a resultat, corres el risc de patir una cremada solar, un envelliment prematur de la pell, taques i, fins i tot, problemes cutanis més greus.
Quant temps es mantindrà el protector solar sense obrir?
Com pots imaginar, les cremes solars sense obrir tenen una vida útil molt més llarga. Però tampoc es poden emmagatzemar durant diversos anys.
En general, un protector solar intacte es pot conservar durant un màxim de trenta-sis mesos o tres anys. Això sí, el tub de protector solar ha d’haver estat ben conservat, en cas contrari la qualitat del producte pot veure’s afectada.
Assegura’t que estigui guardat en un lloc fosc, sense humitat. Si els productes es deixen exposats a la llum solar directa, fins i tot les formulacions més estables poden degradar-se.
Per @bellezaactiva
Foto de portada: Mikhail Nilov