L’alcalde de Moncofa lamenta l’enderrocament de casetes que són “patrimoni cultural i turístic del poble”
Quines actuacions vol portar a terme l’alcalde en aquesta legislatura?
Aquesta legislatura vindrà marcada per la finalització del PAI Belcaire Sud. Estem parlant d’un empastre heretat de legislatures passades, però que té un import demolidor, 15 milions d’euros de cost sobre un pressupost real de 12 milions d’euros, que ens condicionarà i molt el que és la legislatura. Teníem clar que açò arribaria, i per això, hem estat treballant per a aconseguir eixe endeutament zero que tenim en aquest moment i que ens facilitarà fer front a eixa herència enverinada.
També tenim molt clar que la nostra obligació és estar al costat dels nostres veïns i que, encara que per desgràcia ens va tocar apujar alguns impostos, ho anem a fer de forma racional. Hem estat abaixant els impostos durant els últims anys perquè créiem fermament que els diners s’han de quedar la major part en la butxaca de la gent. S’ha baixat l’IBI, l’impost de contribució, s’ha abaixat l’impost de plusvàlua, s’ha abaixat l’impost de circulació, s’ha eliminat l’impost de les terrasses per als locals, però en aquests moments la veritat és que la responsabilitat ens obliga a acabar eixe PAI i que volem també transmetre, d’una banda, la tranquil·litat que continuarem gestionant les coses com toquen, però també que amb la finalització d’aquest PAI s’obrirà una porta al mar en què passarem a ser una de les poques poblacions que tindrà la possibilitat d’edificar a primera línia de mar, i així continuar sent un revulsiu més en aquesta política de turisme i d’atracció de població que estem seguint en els últims anys.
“Moncofa és un mar d´activitats”
Per què un ciutadà de la província hauria de vindre a la localitat? Quina és l’oferta que ofereix Moncofa?
Moncofa és una població que, d’una banda, està molt ben comunicada, a penes 20 km de Castelló, però només a 30 minuts de València. Al mateix temps tenim nombroses zones verdes, és un municipi amb molt espai amb el qual poder desconnectar, però al mateix temps açò ho compaginem, des d’ara fins a setembre, convertint-nos en un mar d’activitats. A Moncofa la gent pot vindre a desconnectar, però també sap que pot vindre a passar-se’l bé, siga amb xiquets o amb gent major sempre trobaran què fer. La política que estem seguint els últims anys convertint a Moncofa en poble i en un mar d’activitats està resultant molt positiva i som un punt d’atracció. De fet, en els últims anys estem creixent quant a població. Hem crescut al voltant d’un 20% d’empadronats en 5 anys i, al mateix temps, tenim un turisme continuat durant tots els caps de setmana de l’any.
Quant a densitat poblacional, quants habitants té la localitat en aquest moment?
Moncofa ha passat d’uns 6.000 habitants en 2015 a prop de 8.000 en l’actualitat. Estem parlant d’un increment d’un 20% de població, encara que també estem segurs que en la platja, sense censar, estaran vivint entre 2.000 i 3.000 persones. En aquest moment la platja i el poble ja estan totalment units. Encara que la platja tinga tots els seus serveis bàsics, com a supermercats, farmàcia, estanc, cafeteries, restaurants, la veritat és que estem ja urbanísticament units al poble. Tot un conjunt que és molt atractiu.
“Moncofa ha passat d'uns 6000 habitants en 2015 a prop de 8.000 en l'actualitat”
No podem deixar de preguntar pel tema dels espigons. Contínua existint eixa necessitat. Què és el que espera l’alcalde i en quina situació està en aquests moments?
Estem exigint constantment, d’una banda, eixes obres de regeneració tan necessàries per a la nostra platja, al mateix temps que es frene eixa política de derrocaments que ha posat en marxa el govern socialista. Creiem que cal lluitar contra el canvi climàtic, reconeixem que existeix i que cal lluitar contra les seues causes, però no rendir-nos davant de les seues conseqüències sinó també lluitar contra elles. Els espigons han demostrat que són una part de la solució. Veiem incomprensible que el govern d’Espanya haja acabat els espigons d’Almenara, estiga pràcticament acabant els espigons de Nules i la nostra població se l’hagen saltat sense més ni més. Sobretot tenint en compte que l’estratègia de defensa del litoral des del port de Castelló fins al port de Sagunt està damunt de la taula des de 2015, han passat 10 anys i ací no s’està fent res. Però ara, quan es comencen a fer coses, el que es fa és derrocar casetes que s’hi devien haver protegit, i casetes que creiem que són de tots, un patrimoni del nostre poble, un patrimoni cultural i turístic, moltes d’elles centenàries i que en lloc de derrocar-les el que caldria fer inclús és protegir-les.
Quina força pot tindre un ajuntament enfront del ministeri?
La veritat és que s’està demostrant que molt poca. Tradicionalment, els municipis del sud de Castelló hem anat a Madrid de la mà per a reivindicar. Els ajuntaments tenen molt poca força, la força la té, tinguem-ho molt clar, el votant.
Quant a les festes. Què podem destacar d’elles a Moncofa de cara als mesos de l’estiu?
De cara a l’estiu és el moment ideal per a vindre, no sols per a les vacances sinó per a passar-ho bé durant qualsevol cap de setmana. Tindrem les festes de Sant Joan , les de Maria Magdalena, les de Sant Roc o Moncofa al carrer. A partir d’ara ja pràcticament tots els caps de setmana a Moncofa sempre hi haurà alguna cosa amb el que passar-ho bé.