Especial 750é Aniversari de la Fundació de Vila -real
Capítol V -(abril, primera quinzena)-
Cada 15 dies un nou capítol amb una nova imatge i una nova història amb la qual recordar aquesta celebració tan especial
Vila -real té una rica història que es remunta a la seua fundació. El seu passat està marcat per episodis emocionants, personatges il·lustres i un desenvolupament constant que ha convertit la ciutat en el que és avui. Al llarg d’aquest any, amb motiu del 750é aniversari de la seva fundació, explorarem els orígens i tradicions de Vila -real i com la seva història ha influït en la seva identitat.
La Panderola i el trajecte per la ciutat d’abans
El 13 d’agost de 1888 s’inaugurava la primera línia de la Panderola, concretament en el tram de Castelló al Grau. No va ser fins el 31 d’octubre de 1889 quan es va obrir la segona entre Castelló i Vila -real, que també passava per Almassora. Més tard va arribar la línia que unia a Vila -real i Onda. Una història plena de curiositats que tenen a veure amb aquest tramvia tan important per a l’època i encara hui recordat, fins i tot, per les generacions que no van tindre l’oportunitat de conèixer-lo.
En aquest especial, que cada quinze dies dediquem enguany al 750 aniversari de la fundació de Vila -real, hui repassem l’itinerari de la mítica Panderola per l’interior de la localitat amb un text que Antoni Pitarch Font va escriure per a revista POBLE en 2014.
Itinerari de La Panderola per Vila -real
La Panderola o Tramvia a Vapor d’Onda al Grau de Castelló va arribar a Vila -real el 1889. Més tard es va construir el tram Vila -real – Onda (1890) i, en tercer lloc, es va posar en marxa el Ferrocarril Econòmic Vila -real – Grau de Borriana (1907).
S’ha de tindre en compte que a Vila -real es va ubicar l’Estació d’Enllaç, a l’actual Parc de La Panderola, que era el punt de trobada entre els combois del tramvia i el ferrocarril econòmic.
La Panderola venia del Grau, de Castelló i d’Almassora, creuant el pont del Millars que ara dona a la rodona i pel traçat de l’antiga carretera nacional 340, és a dir, l’actual carrer Joan Baptista Llorens, entrava pel pany de l’esquerra fins arribar a l’Apeadero situat, més o menys, enfront del Col·legi del Patronato (exactament al número 24). Tot seguit, es disposava a girar cap a la dreta en trobar-se l’encreuament del carrer Sant Joaquim i pujar fins l’actual Plaça del Llaurador on, a l’alçària del carrer La Pau (que queda a mà dreta), començava a virar cap a l’esquerra, suaument, per creuar el carrer Ermita i, per Comte de Ribagorça, arribar a l’Estació d’Enllaç.
Després de l’aturada corresponent, per carregar la màquina de vapor que movia la locomotora, s’enfilava en diagonal fins la carretera d’Onda on girava cap la dreta, a l’altura de l’actual edifici de Correus, i tot recte fins la Vila del Castell de les tres-centes torres (Onda) aturant-se, en primer lloc, a la caseta o Apeadero de l’Hora (situat a l’altra banda de l’actual AP-7) i, més endavant, a l’Apeadero de Betxí. El recorregut a la inversa, és a dir, d’Onda al Grau de Castelló, passant per Vila -real, seria el mateix.
La ruta del Ferrocarril Econòmic de Vila -real al Grau de Borriana també entrava al casc urbà per la carretera d’Onda, girant a mà dreta per l’actual avinguda d’Alemanya (ara reconvertida en circumval·lació, gràcies a l’amplària aportada pel traçat del ferrocarril), seguint per l’avinguda d’Itàlia i la de Bèlgica successivament (zona actualment molt urbanitzada amb hipermercats, hotel, jutjat, etc.) tot buscant l’eixida a l’actual casc urbà (el dels anys seixanta s’acabava tot juts al Salze “Llorón”) per l’actual accés a la N-340 des de València i passat per la vora del Molí La Roqueta. Uns pocs metres més endavant salvava les vies del ferrocarril de la compañía del Nord, per un pas a desnivell que encara es conserva, per fer a continuació una corba de quasi 90 graus (des d’on, segons conten els més majors de la Vila , s’instal·là una metralladora que bombardejà el Campanar de Vila -real a mitjans del juny de 1938, durant els tràgics enfrontaments de la guerra civil) i seguir paral·lela a les vies del ferrocarril del Nord un llarg tram fins desviar-se cap a les Alqueries, després de creuar el Riu Sec.
El 31 d’agost de 1963 la Panderola realitzava el seu últim trajecte. El tramvia de vapor que unia els municipis de La Plana, és a dir, el Grau amb Castelló i Almassora amb Vila -real i aquesta amb Onda, Les Alqueries i Borriana deixava de circular. Un mitjà de transport que va ser, en aquells temps, de vital importància econòmica, cultural i social per a les nostres comarques.