T’ho contem en un nou article en revistapoble.net en que descobrim #curiositats i #anècdotes del naixement d’aquesta tradició, una tradició que va més enllà de la ciutat de Vila -real
Els «cordonets de Sant Pasqual» són xicotets cordons de fil o llana de colors que es col·loquen habitualment en monyiques o turmells. Estan fets per les monges Clarisses del convent de Sant Pasqual i representen el cordó de l’hàbit dels frares franciscans.
Aquests cordonets són passats per les relíquies del sepulcre del Sant una vegada han sigut confeccionats. L’origen de la tradició es remunta a mitjan segle passat, quan Teresa Gumbau Safont, «l’Espardenyera», ama d’una paqueteria en el raval de Sant Pasqual, va començar a fer-los i entregar-los al convent perquè foren beneïts.
Al cap de poc, més persones van seguir l’exemple i va haver-hi una gran demanda d’aquests cordonets. Les monges van seguir el costum que va deixar la senyora Gumbau quan va faltar i, d’aquesta forma, va nàixer la tradició dels cordonets de Sant Pasqual.
La llana o fil que es gasta per als cordonets són donacions que es fan a les Mares Clarisses, qui mesclen els colors i els passen per una màquina de torçar. Els cordonets es poden aconseguir en la Basílica de Sant Pasqual, en la tenda museu, i es dona a canvi la voluntat.
Hui dia, els cordonets de Sant Pasqual es poden encontrar inclús en persones fora de la localitat i inclús del país, siga gràcies a coneguts o familiars que els comparteixen o per petició dels devots en peregrinacions, com a la Verge de Lourdes a França o a la de Fàtima en Portugal.
Encara que el seu origen siga religiós, s’han popularitzat fora d’aquest àmbit i és, a més a més, un símbol identificatiu de la localitat de Vila -real.