Un resum en imatges de la festivitat de Sant Antoni en algunes de les localitats de les nostres comarques
Centenares de ondenses salen a la calle para honrar a Sant Antoni
- Los vecinos de Onda han honrado a Sant Antoni al calor de la hoguera con ‘tardeo’, bendición de animales y reparto de buñuelos
- Puig : “Sant Antoni es un reflejo de nuestra tradición y de cómo esta celebración sigue consolidándose año tras año en Onda”
Onda. 20 de enero de 2024.– Onda ha vivido una jornada festiva en honor a Sant Antoni, marcando una vez más el arraigo de esta tradición en la localidad. La festividad ha dado inicio con el traslado solemne de Sant Antoni desde la Asunción hasta la capilla de Sant Josep, seguido de un concurso de palomas deportivas organizado por «La Ondense».
El Raval se ha transformado en el epicentro de la tradición con la bendición de animales, procesión y reparto de rollos, seguido por la concentración de animales en el Pla. Además, la tarde se ha animado con un tardeo a cargo de Cositas Buenas y La Meligrana, creando un ambiente festivo.
Como novedad este año, la misa en honor a Sant Antoni se ha llevado a cabo en la iglesia de la Asunción a las 19 horas, seguida por el encendido de la tradicional hoguera y la distribución de buñuelos y moscatel. Entre los nuevos actos, la jornada concluye con la actuación musical de la orquesta La Kinki Band a las 23 horas en la Carpa del Recinto Multiusos.
El concejal de Fiestas y Tradiciones, Sergio Puig , ha resaltado: «La festividad de Sant Antoni es un reflejo de nuestra tradición y de cómo esta celebración sigue consolidándose año tras año, brindando momentos especiales para los ondenses». “La participación activa de los vecinos en cada uno de los eventos y tradiciones asociadas a Sant Antoni subraya el arraigo profundo de esta celebración en Onda”, ha añadido.
Sant Antoni en los barrios
Las festividades de Sant Antoni iniciaron en los barrios de Onda, comenzando el pasado sábado en el barrio del Tosalet con una procesión, la bendición de los animales y la distribución de rollos, seguida de la encendida hoguera y el reparto de flores, buñuelos y moscatel. El domingo, el tradicional «bou en corda» añadió un toque festivo y auténtico a la tarde. Artesa y el barrio Castellón, también se sumaron a la conmemoración de Sant Antoni con la tradicional hoguera y la bendición de rollos.
Punto arcoiris
Además del Punto Violeta, el consistorio ha instalado, como novedad, un Punto Arcoiris en las inmediaciones del Recinto Multiusos durante la celebración de la actuación musical. Este espacio tiene como objetivo ofrecer asesoramiento y acompañamiento a las personas del colectivo LGTB, especialmente entre los jóvenes, con información en materia de orientación sexual y afectividad.










Artesa celebra la festividad de Sant Antoni con el reparto de rollos y la tradicional hoguera
Onda. 16 de enero de 2024.– Los ondenses han salido a las calles de Artesa para celebrar la Festividad de Sant Antoni con la tradicional bendición de animales y reparto de rollos entre todos los asistentes. Seguidamente, se ha realizado el encendido de la hoguera en la plaza mayor que ha congregado a decenas de vecinos junto al calor del fuego.





Rècua Arriera, fogueres, prims i música per a celebrar Sant Antoni a l’Alcora
La capital de l’Alcalatén reviurà aquesta important tradició el pròxim 20 de gener
L’Alcora té tot llest per a la celebració de Sant Antoni Abat el pròxim 20 de gener.
L’Alcora. 17 de gener de 2024.- Es tracta d’una festivitat que té una gran tradició i notables singularitats a la localitat. Una d’elles és que, mentre que en la majoria dels municipis de la província es construïx una única foguera, en la vila ceramista cada barri compta amb pròpia foguera, que són visitades per la comitiva oficial després de la benedicció dels animals. Enguany s’ha demanat permís al consistori per a encendre al voltant de 52 fogueres.
Cada edició és una associació, entitat, col·lectiu… el que s’encarrega de preparar la festa. En la present ha sigut l’Associació de Pares, Antigues Alumnes i Personal del Col·legi Puértolas Pardo la que s’ha oferit per a estar al capdavant de l’organització, amb la col·laboració de l’Ajuntament i de la Caixa Rural de l’Alcora.
“Els més xicotets encapçalaran la processó des del centre educatiu fins a la plaça de l’Església per a veure la benedicció dels animals i els més majors acompanyaran a la Rècua durant el recorregut”, han explicat des de l’associació, destacant que “és molt important que els nostres fills i filles i alumnat sàpien mantindre vives i respectar les tradicions que fan gran el nostre poble”.
La programació començarà a les 13.00 hores amb la benedicció dels prims, xicotetes coques fetes amb farina, sucre, aiguardent i oli d’oliva, que s’entregaran a la vesprada, a les 20.30 hores, en el col·legi Puértolas Pardo. Els organitzadors han encarregat 8.000 d’aquests tradicionals dolços per a repartir entre els participants en la celebració.
Els animals seran els protagonistes de la jornada dedicada al seu sant protector. La benedicció tindrà lloc a les 18.30 hores en la plaça de l’Església. El clamorós ‘Vítol a Sant Antoni’ emmarca tota la protecció i clemència sol·lícita, per a animals i genets.
L’acte cim de la programació festiva és la matxà i, singularment a l’Alcora, el més destacable és l’autòctona Rècua Arriera, que desfila integrada en la cèlebre processó juntament amb la resta dels animals.
La comitiva o matxà rememora la secular rècua, que en el segle XVIII s’encarregava de transportar les benvolgudes peces ceràmiques de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda per tota la geografia espanyola. Una tradició de tal magnitud que fins i tot Goya la va immortalitzar en el seu quadre El Cacharrero, exposat en el Museu del Prado de Madrid.
La festa s’allargarà fins a la matinada amb la celebració d’una discomòbil en la Pista Jardí.
Sant Antoni se celebra també en les dues pedanies alcorines, Araia i la Foia de l’Alcalatén.
Exposició Rècua Arriera
Dissabte passat, dia 13 de gener, es va inaugurar l’exposició ‘La Rècua de l’Alcora en festivitat de Sant Antoni’. Una mostra etnogràfica de la tradició arriera i la seua relació amb la festivitat del protector dels animals.
Pot visitar-se a la sala d’exposicions de l’Ajuntament durant aquesta setmana en horari de 9.00 a 13.30 hores i de 16.00 a 18.00 hores.






Sant Antoni en los colegios y escuelas infantiles de Almassora
Almassora. 19 de enero de 2024.
Los colegios y escuelas infantiles de Almassora han festejado Sant Antoni, a pesar de la lluvia. Alumnos de algunos centros han podido acudir a entregar la leña y a ver el santo en la casa del clavario, gracias a la tregua que ha dado el tiempo a primera hora de la mañana. Allí se les ha entregado la tradicional cinta y el caramelo.
Aquellos centros que no han podido participar en esta tradición debido al mal tiempo han recibido la visita de la alcaldesa, María Tormo, y el concejal de Educación, Vicente Blay Casino, quienes han acudido a hacerles entrega de las cintas y los caramelos. Miembros del Servicio Municipal de Mantenimiento y Logística (SMML) han ido a recoger la leña a los colegios y guarderías que no han podido acudir para que todo esté listo para la tradicional Matxà de mañana sábado.



Almassora. Sant Antoni 2024.





Castelló celebra Sant Antoni Abad amb una multitudinària participació
“Complim amb la tradició. És una data molt assenyalada en el calendari dels castellonencs amb les múltiples celebracions en els diferents barris de la ciutat. Estem encantats de l’alta participació que va en la línia de la ciutat viva que volem”, ha afirmat l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco
Castelló. 21 de gener de 2024.- La ciutat de Castelló ha celebrat la festivitat del patró dels animals, Sant Antoni Abad amb una multitudinària processó, amb posterior lliurament de cintes commemoratives i rotllos com a dolç típic.
A les onze i mitja del matí, en el camí de la Plana de la ciutat, s’han donat cita multitut de castellonencs acompanyats de les seues mascotes per a participar de la desfilada, la benedicció i lliurament de rotllos.
L’alcaldessa Begoña Carrasco ha participat en els actes amb motiu de la festivitat, acompanyada de reines de les festes, Lourdes Climent i Vega Torrejón, així com de l’edil de festes Noelia Selma, entre altres regidors i membres de la Junta de festes.
El recorregut ha transcorregut el carrer Sant María Rosa Molas, l’avinguda de Lledó, els carrers Puig Roda, Benicarló i Rafalafena, la Plaça María Agustina i el carrer Governador, posteriorment ha continuat pel carrer Ruiz Vila , el carrer Major i ha tornat a la Plaça María Agustina, on ha tingut lloc la benedicció dels animals, enfront de l’Església de la Sang. Finalment la processó ha seguit per l’Avinguda Caputxins fins a arribar enfront de l’Institut La Plana, on s’ha fet el repartiment de rotllos i cintes commemoratives per part de les autoritats.
“Complim amb la tradició. És una data molt assenyalada en el calendari dels castellonencs amb les múltiples celebracions en els diferents barris de la ciutat. Estem encantats de l’alta participació que va en la línia de la ciutat viva que volem”, ha afirmat l’alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco
“Vull agrair la implicació de les associacions veïnals en l’organització d’aquesta festivitat de Sant Antoni en els diferents barris i a la Junta de Festes per l’acte de hui. Continuarem donant facilitats perquè aquesta festa continue celebrant-se als deixe anar dels anys per a mantindre viva la nostra tradició”, ha conclòs.





Benicàssim celebra el día del patrón
Benicàssim. 17 de enero de 2024.
Benicàssim celebra el día del patrón con una misa en honor a los santo patronos, San Antonio Abad y Santa Águeda, tras la que ha dado lugar a la solemne ofrenda de flores a Santa Águeda, cerrándose la mañana con el día de la Formación Cooperativa y la entrega de las becas de estudio y de premios del II Concurso Literario a cargo de la Cooperativa Agrícola San Antonio de Benicàssim a sus asociados en el Teatro Municipal Francisco Tárrega.
Por la tarde, ha sido el momento de la tradicional procesión en honor a San Antonio Abad, con la participación de la Reina, Festeros, Festeras, autoridades y todos los participantes de la coqueta, acabando el día del patrón con “El Cremaller” frente a la iglesia, organiza la Agrupación Folklòrica El Cremaller de Benicàssim y reparto solidario de chocolate en la Plaza Constitución a beneficio de la ONG San Vicente de Paul.





Notícies relacionades