FIESTAS FUNDACIONALES VILA-REAL, 749 Aniversario de la Carta Pobla
La XXIII gala cultural se celebrará el 10 de febrero y contará con el mago Alexander, El Trull, El Roser, la Coral Sant Jaume , los coros escolares de Botànic Calduch y Concepción Arenal y la música del violoncelista Alfons Rochera Morales, acompañado al piano por Roberto Mousiño Cabedo y la danza de Clara Torres Sánchez
Se recuperarán piezas populares con arreglos de Rafael Beltrán Moner
La gala de los XXIII Premis POBLE tiene lugar en febrero con motivo de las Fiestas Fundacionales. Será el próximo viernes 10 de febrero a las 20 horas, en el Auditorio Municipal Músic Rafael Beltrán Moner que rendirá homenaje a los galardonados: Pascual Canós Cotolí, María Pilar Safont Jordá y Cristian Pardo Nácher.
El evento contará con la participación del Grup de Dolçainers i Tabaleters de Vila -real, el Grup de Danses El Roser, para dar la bienvenida a los invitados. Seguidamente tendrá lugar la actuación de la que ya es una gran promesa del violoncelo, Alfons Rochera Morales, que interpretará piezas de Tárrega junto al pianista Roberto Mousiño Cabedo, con la danza de Clara Torres Sánchez .
La magia correrá a cargo del gran mago Alexander, que pisará por primera vez el escenario dels Premis POBLE.
La recuperación de piezas en esta edición rendirá homenaje a Vila -real con melodías populares, con arreglos del maestro Rafael Beltrán Moner que serán interpretadas por los coros escolares de Botànic Calduch –dirigido por Anna Pitarch e Ignasi Ferrando - y Concepción Arenal –dirigido por Sergi Andreu y Nadia Alegre-, con la música de José Vte. Broch a la laúd, Santiago Campos y Francisco Ruiz a las guitarras y Sergi Andreu a la bandurria.
La Coral Sant Jaume será la encargada de cerrar la gala con su interpretación del Himno a Vila -real, junto a los coros escolares.
La concejala de Cultura del Ayuntamiento de Vila -real, Rosario Royo, ha recordado el magnífico trabajo cultural que llevan a cabo en la gala con la recuperación de piezas musicales y tradiciones.
Como ya ocurriera la pasada edición, esta vigésimo tercera edición de Premis POBLE también se retransmitirá en directo por streaming. “Seremos fieles a nuestra cita con la cultura, con la tradición, con la ciudad y un sentido reconocimiento a la gente de Vila -real y a los colectivos, y entidades que se distinguen por sus triunfos y aportaciones a la vida colectiva y al municipio”, ha indicado el director del evento cultural, Juanjo Clemente, quien ha recordado el nombre de los tres protagonistas, y por tanto premiados en este año: Pascual Canós Cotolí, María Pilar Safont Jordá y Cristian Pardo Nácher.
Finalmente, Clemente confirmó la asistencia de autoridades locales, provinciales y autonómicas, así como la de premiados de ediciones anteriores y agradeció al Ayuntamiento de Vila -real su sensibilidad y colaboración con la cultura y las tradiciones locales, así como a todas las personas y entidades que hacen que la gala de los Premis POBLE sea una realidad.
GUARDONATS:
Pascual Canós Cotolí
Es tracta d’un avançat a la seua època com a il·lustrador i dissenyador. És pioner en el disseny ceràmic industrial, va constituir un punt d’inflexió en el sector ceràmic espanyol. El vila-realenc va incorporar el tramat litogràfic a la serigrafia aplicada en la decoració de la ceràmica industrial, va apostar per la conversió del revestiment sanitari per a donar-li un valor decoratiu i de disseny. Ha fet més de 8.000 dissenys ceràmics i nombrosos dibuixos per a publicitats, revistes i marques de taronges i ha pintat més de 250 llenços en plomí. Alumne de Roman Catalán i Gimeno Barón, ha treballat per a grans agències publicitàries del país, sempre a l’avantguarda. A més a més, destaca la seua trajectòria com artista en la pintura.
Ha estat mereixedor d’importants reconeixements com el Premi Nacional de Disseny de l’Institut de Promoció Industrial, o el de Millor dissenyador en l’Encontre de Dissenyadors Professionals.
Maria Pilar Safont Jordá
Per la seua magnífica trajectòria com a investigadora en l’aprenentatge de l’anglés com a tercera llengua. La Catedràtica de l ´UJI de sociolingüística de llengua anglesa i investigadora del grup de Lingüística Aplicada a l’Ensenyament (LAELA) és una de les expertes més ben valorades d´Europa. Ha sigut la primera espanyola electa en presidir l´Associació Internacional de Multilingüisme, entitat que compta amb nombrosos científics de reconegut prestigi internacional procedents d’universitats i centres d´investigació de tot el món. A més a més, ha dirigit nombrosos projectes i tesis doctorals sobre la competència pràctica en multilingües i el vincle entre els xiquets i el seu desenvolupament. És membre de l´Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva d´Espanya, Finlàndia, Àustria i Noruega. D’altra banda, cal destacar que també que forma part del consell editorial de les revistes científiques més ben valorades del món.
Cristian Pardo Nácher
Per ser el primer arxiver valencià i vila-realenc que treballa a l’arxiu de la Noblesa de Toledo i el primer en accedir i ocupar-se de tota la documentació escrita en valencià. Perquè tot i la seua joventut, és funcionari de carrera del Ministeri de Cultura i Esport, Màster en Arxivística i en Història Moderna, compta amb una maduresa i experiència professional que el converteix en un investigador referent a tot el país. El doctor en Geografia i Història amb excel·lent cum laude és l’impulsor de defensar totes les llengües cooficials en l’Arxiu Nacional. És un gran estudiós de la història agrària i són especialment reveladors els seus descobriments entorn de l’Assut i les més importants infraestructures hidràuliques del país.