- L’objectiu és la mitigació del canvi climàtic, la generació d’ocupació, la prevenció d’incendis i la gestió forestal sostenible
- La regió alemanya i la Comunitat Valenciana fa més de 15 anys que col·laboren en matèries com la digitalització o l’electromobilitat
La Generalitat i la regió alemanya de Saxònia-Anhalt col·laboren en un programa de descarbonització i governança climàtica en zones afectades pel despoblament, impulsat en col·laboració amb el grup de les Tecnologies de la Informació i Comunicació contra el Canvi Climàtic de la Universitat Politècnica de València (ICTvsCC, UPV-ITACA).
Així ho han explicat el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, i la secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Pol ítiques contra el Despoblament, Elena Cebrián, després de la reunió que han mantingut amb una delegació de la regió alemanya de Saxònia-Anhalt.
La secretària autonòmica de Cohesió Territorial i Pol ítiques contra el Despoblament ha manifestat que es tracta d’un projecte de col·laboració entre la Canal de Navarrés i la comarca alemanya Ostharz, que “ens permetrà intercanviar experiències, aprendre mútuament i generar solucions a problemes que compartim”.
En aquest sentit, ha avançat que la delegació alemanya visitarà aquest divendres el municipi de Bolbaite i la Mancomunitat la Canal de Navarrés, i ha destacat el treball conjunt “no només per la importància que pot tindre en matèria de generació d’ocupació entre la població local, sinó també per la rellevància que en aquesta comarca té el sector forestal”. A més, ha valorat la implementació d’aquest programa per tot el que suposa “quant a adaptació i mitigació del canvi climàtic, prevenció d’incendis i gestió forestal sostenible”.
Elena Cebrián hi ha afegit que durant la reunió també s’han abordat les fonts de finançament europees disponibles “per a impulsar aquests projectes i, fins i tot, traslladar-los a altres zones”.
Per la seua banda, el secretari autonòmic per a la Unió Europea i Relacions Externes ha subratllat que aquesta trobada “reforça” les relacions que mantenen la Comunitat Valenciana i l’estat federat Saxònia-Anhalt, “amb el qual estem col·laborant més de 15 anys”. Així mateix, ha recalcat els “reptes conjunts” en els quals s’està treballant, com ara la descarbonització, la digitalització i l’electromobilitat “en l’àmbit de la transició energètica, que és una preocupació prioritària per a tots els europeus”.
Joan Calabuig també ha valorat el treball comú que s’està realitzant en l’àmbit dels municipis xicotets i ha manifestat que “per a ells i per a nosaltres és una prioritat evitar el despoblament, que els municipis puguen atraure-hi turisme, desenvolupar activitat econòmica i, per tant, tindre un futur”.
La trobada, que s’ha mantingut en el marc de la cooperació bilateral que hi ha entre la Comunitat Valenciana i la regió alemanya de Saxònia-Anhalt, també ha comptat amb la participació de la directora general de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat, Daría Terrádez; la directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós, i membres del grup ICTvsCC, UPV-ITACA.