
L’Ajuntament de Vila -real, des de les regidories de Normalització Lingüística i Tradicions, dirigides per Noèlia Samblás, ha editat un llibre digital anomenat ‘Projecte de recuperació de receptes tradicionals de Vila -real’. Aquest recull ha estat coordinat per la nutricionista, Sheila Llop i en ell, 50 alumnes dels instituts de secundària de la ciutat, han presentat una recepta de la cuina tradicional de Vila -real, amb l’ajuda d’algun familiar. Per a Noèlia Samblás, aquesta iniciativa «contribueix a conservar un patrimoni gastronòmic de Vila -real que no volem que es per- da”.
Durant l’acte de presentació del llibre digital, Samblas va voler agrair, no sols als alumnes i famílies participants, sinó també als professors i professores dels cen- tres Broch i Llop, Francesc Tàrrega, Bisbe Pont, Consolació, Fundació Flors i Centre de Formació de Persones Adultes Antiga Panderola, per haver incorporat el projecte als seus currículums de secundària del curs passat. El professorat va haver de seleccionar les millors receptes presentades, tenint en compte l’ortografi a, la redacció, el lèxic i la fotografi a, entre altres criteris.
50 receptes, essència de la nostra cuina
Un total de 13 receptes de dolços, entre les que destaquen les típiques llesquetes d’ou o les pilotes de frare; fins a 10 receptes de coques salades, com la coca de tomaca o els ximos; 10 propostes d’arrossos o plats de carn i de peix, entre els quals no pot faltar la paella amb pilotes o l’empedrat; i per últim. 17 propostes de plats de cullera com la caldereta de carabassa o les faves al tombet, completen aquest llibre digital elaborat per alumnes de 1r fins a 4t d’ESO, que han tingut l’oportunitat d’aprofundir en la cuina tradicional saludable i els seus beneficis.