ERASMUS / Fundación Flors
Ernesto Boixader, Coordinador Projecte Erasmus a Fundación Flors: “La nostra intenció és que el nostre alumnat i la nostra ciutat tinguen una sentiment de pertinença europea”
Quan i per què es va produir la seua primera experiència Erasmus?
La primera experiència Erasmus la vam tindre a l’any 2019 quan vam presentar el nostre primer projecte de mobilitat de professorat. Aquest projecte inclou el desplaçament de 5 professors/es per a realitzar diferents cursos de formació en distints països d’Europa.
Encara que hauríem volgut realitzar l’experiència Erasmus ja fa més temps (vam ser pioners en el programa Comenius) la nova direcció del centre va afavorir que finalment ho puguem realitzar
Des d’aquell moment, quants projectes dins el programa han portat a terme en tots aquests anys?
Com som nous en este món ara estem involucrats de ple en 3 projectes i un altre en espera d’aprovació Estem finalitzant el primer projecte presentat KA101 que vam anomenar “EPIC” (European Partners in Contact” que s’ha realitzat des de 2020 fins a 2022.
Tenim un altre en marxa que, de moment, ha mobilitzat a 6 estudiants dels Cicles Formatius d’Activitats Comercials i de Gestió Administrativa que estan realitzant les seues pràctiques de formació en centres de treball en Bèlgica, Itàlia i Irlanda. Aquest projecte finalitza en l’any 2027 i progressivament anirà augmentant el nombre d’alumnes que desplacem Estem també molt orgullosos del nostre projecte KA210 que ha començat en gener d’aquest any “Build Your Robot Hackathon”, i que ha sigut un dels 25 projectes d’aquesta modalitat acceptats a tota Espanya i que té com a objectiu final la exportació a Europa, en aquest cas a Aveiro (Portugal) del nostre concurs de Programació i Robòtica VILABOT.
Què li ha aportat i aporta l’Erasmus a Fundació Flors? I als seus alumnes?
Fonamental ens dóna la possibilitat de conèixer altres models educatius, de poder comparar el nostre Projecte Curricular, les metodologies, els instruments i ferramentes que utilitzem en el nostre Projecte de Centre.
Ens ha permès conèixer de primera ma com treballen en Chromebooks (ordinadors personals) en centres referents a Europa i ho hem implantat en el centre, en un grau de satisfacció extraordinari per part del nostre professorat Tant al professorat com a l’alumnat esta experiència reforça plenament la seva competència comunicativa en un idioma estranger, normalment anglès, a banda lògicament de conèixer altres cultures.
I per als professors vinculats? Què suposa per a vostés participar d’aquest tipus d’iniciatives?
La participació en els programes Erasmus ha sigut un revulsiu referent a la motivació del professorat i alumnat. Des de professorat d’Infantil fins a Cicles Formatius, passant per Primària i Secundària, és la nostra intenció que en algun moment puguen eixir del centre i viure una experiència Erasmus. I no només per als alumnes també per a les famílies És la nostra intenció dins del Pla de Desenvolupament del Centre que el nostre projecte de Programació i Robòtica, que en aquests moments és referent regional, puga a ser-ho internacional.




Quantes mobilitats han desenvolupat fins el moment?
Fins al moment, hem fet 5 mobilitats de professorat, i 6 d’alumnat, però com hem dit abans, tenim acceptat el projecte del Hackathon on desplaçarem 20 alumnes a Portugal en maig de l’any que ve i més de 40 alumnes de Cicles Formatius en els propers 5 anys.
Som nous en Erasmus però estem segurs que anem a deixar petjada, tant per la implicació de la direcció del centre com per la del claustre.
De tots els destins, quin és el que més els ha sorprès? I de quin han aprés més coses?
Com que els desplaçaments han sigut individuals, en tots els casos han sigut experiències enriquidores en qualsevol sentit. Podríem dir que en tots hem après coses, tant per bé com per a mal.
Parle’ns del projecte Erasmus + actual? Quin balanç fan? Quines conclusions han tret fins al moment?
Del projecte de mobilitat del Professorat KA101 ens hem donat conter, sobretot, que el nostre personal docent està molt qualificat i en un nivell prou alt tant en tecnologies com en innovació educativa, ja que en les presentacions que han fet en els cursos que han anat han sigut felicitats pels organitzadors per les aportacions que han fet del projecte de formació en centres de treball estrangers per als alumnes de Cicles Formatius. Els alumnes estan en estos moments realitzant les pràctiques de formació en Bèlgica i Irlanda, mentre que en Itàlia no ha pogut finalitzar per la mala organització de l’empresa d’acollida (de tot s’aprén).
Respecta al projecte KA210 del concurs de Robòtica, està en procés d’organització. Un representant de Portugal va poder vore “in situ” el nostre concurs VILABOT on van participar equips de tota la Comunitat Valenciana i va quedar impressionat tant per la dificultat dels reptes com per l’organització de l’event.
Quins plans tenen per al curs que ve? I a llarg termini?
Per al curs que ve seguirem enviant alumnes a l’estranger per a que facen les pràctiques en empreses, com ja hem dit ampliant la quantitat de places i el nombre de països.
És un objectiu del centre que el concurs VILABOT tinga de cada dos anys una dimensió internacional, que puga fer-se en diferents ciutats d’Europa i cada vegada més augmentar la quantitat de centres i països participants.
Lògicament la nostra intenció és seguir ampliant en el temps els àmbits formatius dels projectes Erasmus per a que el nostre alumnat i la nostra ciutat tinguen una sentiment de pertinença europea.