ERASMUS / CEIP Angelina Abad
Clara Mata, Coordinadora Projecte Erasmus al CEIP Angelina Abad: “Continuarem caminant cap a l’Europeització de l’Educació amb la base del DUA, la Inclusió Escolar i els ODS”
Quan i per què es va produir la vostra primera experiència Erasmus?
Començarem a realitzar el primer projecte el curs 2017/2018 orientat a fer un «Job Shadowing» sobre inclusió i la metodologia Reggio Emilia, però aquest projecte va ser rebutjat perquè no aplegava al llindar de l’elegibilitat, aleshores, i amb les correccions facilitades pel corrector del SEPIE, reorganitzarem l’execució d’aquest projecte, sense perdre els nostres objectius principals i el curs 2018/2019 ens el van aprovar per al curs 2019/2020 per tal de realitzar dues mobilitats a Itàlia, una a Modena i les altres a Peruggia.
Desgraciadament aquell projecte no el vam poder realitzar aquest any degut a la Pandèmia i el vam posposar per al curs 2021/2022, però durant aquest curs i amb la variant Omnicron la situació dels nostres col·legues italians era molt preocupant i aleshores desestimarem realitzar la mobilitat a aquest país i se’ns va ofertar la possibilitat de realitzar el mateix projecte a Genk (Bèlgica) i, encara que la situació per la variant Omnicron era preocupant, tres membres del grup ens embarcarem cap a Genk per tal de realitzar un estudi d’educació comparada entre el nostre sistema educatiu i el seu basada en els ítems d’inclusió europea establerts per Ainscow & Booth.
Durant el curs 2020/2021 sol·licitarem un projecte aprovat per al curs 2022/2023 on realitzem 4 grups diferents, dos de Job Shadowing i dos de formació, on, cada grup té un objectiu en comú i un objectiu diferent de la resta per tal d’ampliar el ventall de formació per aportar al nostre centre. L’objectiu comú a totes les mobilitats, tant a observar com per a formar-se, és el Disseny Universal de l’Aprenentatge (DUA) que intenta, des del disseny de les activitats educatives, tombar totes les barreres que es puguen donar a nivell d’alumnat, professorat o administratiu. A part d’aquest objectiu comú un primer grup es desplaçarà a Txecoslovàquia per tal de realitzar un Job Shadowing sobre el nivell d’integració de les Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació al quefer diari tant d’alumnat com de professorat i també per determinar quina és la competència digital que tenen a aquest sistema educatiu i en quins indicadors destaquen o tenen carències respecte a nosaltres. Un altre grup es mobilitzarà a Portugal per tal de realitzar un «Job Shadowing» sobre Inclusió Escolar orientada a alumnat amb dificultats de mobilitat des de la perspectiva de l’educació física. El tercer grup mobilitzat realitzarà la seua mobilitat a Portugal per fer formació sobre treball cooperatiu i l’últim també es mobilitzarà a Portugal per rebre formació sobre Activitats Basades en Projectes (ABP).
Per últim comentar que el passat dia 9 de maig de 2022 ens van aprovar un altre projecte per al curs 2023/2024 per a realitzar un estudi d’educació comparada sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible Europeus (ODS) orientat a com ensenyar a l’alumnat el concepte de les ciutats i els pobles del futur que caldria que foren biosostenibles i ecològics. Un grup es mobilitzarà a Genk, concretament al Campus T3, a una escola catòlica i a l’escola de grangers, i l’altre a Amsterdam on encara estem negociant quina serà l’entitat acollidora. Per a aquest projecte cal dir que hem anat a formar-nos a Arquitèria Espai Educatiu d’Almassora i que l’ajuntament de Vila -real té molt d’interès sobre aquest projecte.








Des d’aquell moment, quants projectes dins el programa han portat a terme?
Degut a la situació sanitària només hem pogut realitzar el primer projecte, i, tant sols, hem pogut realitzar-la la meitat del grup.
Parle’ns del projecte actual? Quin balanç fan ara? Quines conclusions han tret fins al moment?
En el projecte actual que hem realitzat, al nostre estudi d’educació comparada hem fixat el següent protocol per a cada ítem utilitzat:
- Com hem observat que porten a terme aquest ítem.
- Justificar la nota de la rúbrica que els hem ficat que va des de NO INICIAT, si no fan res respecte a aquest ítem, INICIAT, si comencen a incorporar algunes activitats puntual per desenvolupar aquest ítem, ADQUIRIT si aquest ítem es desenvolupa a la majoria d’àmbits possibles i GENERALITZAT si aquest ítem s’aplica a tot els àmbits.
- A partir de l’observació i la valoració que podríem aportar al nostre centre i a nivell local.
Què li ha aportat i aporta l’Erasmus al seu col·le? I als seus docents?
La possibilitat de veure com funcionen els nostres col·legues europeus, que ens funciona millor a nosaltres i que els funciona a ells i elles millor, i, pressupost, realitzar un intercanvi de les nostres realitats per poder millorar la qualitat educativa i personal tant del nostre centre com del d’ells i d’elles.
I als alumnes? Com participen ells d’aquest projecte?
Al nostre centre encara no realitzem cap activitat directa amb l’alumnat, però aquest és el principal beneficiari de totes les innovacions que aportem al centre gràcies al que hem après a través de l’observació.
De tots els destins, quin és el que més els ha sorprès? I de quin han aprés més coses?
La mobilitat a Genk ens ha sorprès degut a que ens han ofertat un programa d’activitats molt divers i de moltissima qualitat, el qual, si es realitzes ací valdria molts diners.
Quins plans tenen per a l’any o anys vinents amb l’Erasmus?
Continuar aprenent dels nostres col·legues europeus, fer totes les aportacions possibles al nostre centre i a nivell local i intentar caminar cap a l’Europeització de l’Educació amb la base del DUA, la INCLUSIÓ ESCOLAR i els ODS.
També continuar coneixent a gent molt interessada en la millora del sistema educatiu i obrir el nostre centre a que puguen vindre a visitar-nos i aprendre de nosaltres també, ampliant així la nostra cartera de contactes per poder cobrir les necessitats d’aprenentatge que tinguem i facilitar-nos el procés.