ERASMUS / IES Miralcamp
Quan i per què es va produir la seua primera experiència Erasmus?
La primera experiència europea va ser en 2009, amb un projecte.
Quan i per què es va produir la seua primera experiència Erasmus?
La primera experiència Erasmus + va ser el projecte que vam anomenar MEDES (“ LA MEDIACIÓ COM A METODOLOGIA INNOVADORA CONTRA L’ABANDONAMENT ESCOLAR PREMATUR”). Aquest projecte va durar tres anys, des del 2015 al 2018 i va implicar dos països europeus: Itàlia i Espanya. De Vila -real, vam participar l’IES Miralcamp (centre pioner en mediació escolar) , juntament amb l’associació “El Porc Espí” i l’ajuntament de Vila -real, el soci líder.
Des d’aquell moment, quants projectes dins el programa han portat a terme en tots aquests anys?
Dos més. Projecte “BRAVO” (Perfeccionament de les Habilitats Professionals en Tècnics de Gestió Administrativa),amb alumnes del Grau d’Administració i Finances, que es van desplaçar a Itàlia per fer pràctiques en empreses.
Projecte ADTRANS MEDES ( Adaptació i Transferència de la Mediació Escolar com a Ferramenta Metodològica per a la Prevenció de l’Abandonament Escolar Prematur). Aquest projecte que finalitza en agost de 2022, és una continuació del MEDES però amb la incorporació de nous països: Croàcia i França.
Què li ha aportat i aporta l’Erasmus a l’IES Miralcamp? I als seus alumnes?
Prestigi per al nostre centre perquè ha sigut capaç d’exportar el nostre model de mediació escolar a Europa. Ens sentim orgullosos que, actualment, hi haja escolars francesos, italians i croats formant-se seguint el nostre programa.
Per a l’alumnat nostre: és indubtable que els ha enriquit culturalment i els ha ajudat a madurar. A l’IES Miralcamp pretenem la formació integral del nostre alumnat, és a dir, volem que siguen ciutadans del món i que estiguen preparats per a un món global on, amb molta probabilitat, els tocarà desenvolupar la seua vida i trajectòria professional. Descobreixen que els adolescents europeus dels altres països no són tan diferents dels espanyols. Conèixer gent d’altres països, d’altres cultures, de religions o races diferents és “fer Europa”, i alhora, previndre contra la xenofòbia i el racisme.
I per als professors vinculats? Què suposa per a vostés participar d’aquest tipus d’iniciatives?
També suposa un enriquiment perquè ens desplacem i coneixem altres sistemes educatius, fet que ens pot ajudar a millorar la nostra pràctica docent.
Quantes mobilitats han desenvolupat fins el moment?
Pel que fa a l’alumnat, són tres les ocasions en què s’han desplaçat a itàlia, en intercanvis, una en cada projecte Erasmus ( alumnes diferents en cada cas).
Quant al professorat, hi ha hagut reunions transnacionals a Sacile ( Itàlia), La Réole ( França), o una setmana de formació a Novigrad ( Croàcia). Per descompat, els socis estrangers i els escolars han estat també a Vila -real, durant una setmana, en dues ocasions ( durant el MEDEs, i durant l’ ADTRANS).
De tots els destins, quin és el que més els ha sorprès? I de quin han aprés més coses?
No sabria dir-vos, tots han sigut especials al seu moment. Recorde que els alumnes estaven sorpresos perquè els italians anaven a l’institut en dissabte, per exemple. Possiblement, destacaria Itàlia perquè han sigut 6 anys de projectes, i ja són com de la família.
I respecte als alumnes d’altres països que ens han visitat a través del seu centre, quines coses coneixien de Vila -real? I quines són les que més els han agradat en acabar l’estada ací?
Segur que no vos sorpreneu si vos dic que tots coneixien ja una cosa del nostre poble: el club de futbol “Villarreal”. És així, ens coneixen a Europa pel nostre equip de futbol.
Els agrada la nostra gastronomia ( la paella i l’arròs al forn, triomfen), i el nostre oratge. Venen amb ganes de platja. Les excursions a Peníscola i a València també tenen molt d’èxit. Crec que el caràcter acollidor dels vila-realencs influeix també en el bon sabor que deixa l’experiència.
Parle’ns del projecte Erasmus + actual? Quin balanç fan en aquest final de curs? Quines conclusions han tret fins al moment?
Justament ara estem de preparatius perquè la setmana del 9 al 13 de maig rebem 50 persones ( estudiants, docents, representants dels ajuntaments, de les associacions… ) dels tres països implicats en el projecte. L’activitat és frenètica perquè hem organitzat una setmana d’intercanvi i un acte de cloenda del projecte, Trobada Europea de Mediació, amb el títol “Classrooms For Peace”, que inclou, entre d’altres coses:
-la ponència “ Ferramentes per la Mediació ( i per a una vida saludable i feliç) de José Pérez Martí nez (metge, mediador, expert en sofrologia i PNL)
-role-playing dels nostres alumnes mediadors
-tallers sobre la mediació.
El balanç és molt positiu, tot i les dificultats que hem patit a causa de la pandèmia. Els objectius s’han assolit. Aprofite per agrair la confiança que l’ajuntament, en general, i, en concret, el regidor de Cooperació, Solidaritat i Integració, Álvaro Escorihuela, ha dipositat sempre en el treball que realitza l’institut Miralcamp en mediació escolar i el seu suport, de tot tipus, a l’igual que el de l’associació “ El Porc Espí”, en especial de la seua presidenta, Lorena Ortells. Ha sigut i és un treball d’equip!
Quins plans tenen per al curs que ve? I a llarg termini?
Continuar amb d’altres projectes ERASMUS. Creiem que els beneficis per al nostre alumnat i equip docent compensen l’esforç que requereixen.


