ERASMUS / IES Broch i Llop
Arancha Gómez , Coordinadora Projecte Erasmus a l’IES Broch i Llop: «Aquest curs ha sigut el més ‘viatger’ de la nostra història amb 64 mobilitats d’alumnes a l’estranger i 4 de llarga durada”
Quan i per què es va produir la seua primera experiència Erasmus?
La primera experiència europea va ser en 2009, amb un projecte bilateral Comenius «Estudio bilateral de dos territorios», amb el que encara és el nostre soci per a realitzar mobilitats de llarga durada, el ITE Tosi de Busto Arsizio, Itàlia. Amb ells hem estat treballant en diferents projectes i acciones des d’aleshores.
Des d’aquell moment, quants projectes dins el programa han portat a terme en tots aquests anys?
Des del 2009, l’IES Broch i Llop actua a Europa (antic programa Comenius i nou Erasmus), amb 15 projectes en total al llarg d’aquests anys, a més de nombrosos etwinning. Han sigut 1 Comenius bilateral, 2 Comenius multilaterals, 3 KA1, 8 KA2, 1 KA3.
Aquest curs escolar 2021/22, treballem en 4 projectes d’associacions escolars KA2: «European citizens of tomorrow», «Save the nature, save your life», «Myth Power», «Environmental pollution research at school», gràcies als quals tindrem l’oportunitat de col·laborar amb escoles noruegues, eslovenes, gregues, italianes, turques, belgues, poloneses, romaneses i holandeses. També ens ha estat aprovat un projecte KA1 de mobilitat del professorat per a la seua formació i observació de bones pràctiques.
I a més, comptem amb l’Acreditació Erasmus+ 2021-2027, cosa que ens permetrà continuar el nostre camí europeu a mitjà i llarg termini. Aquest curs, i gràcies a l’Acreditació, hem realitzat 4 mobilitats de llarga durada (dos mesos) a Itàlia, 2 estades d’observació de professors i una mobilitat de curta durada d’alumnes a França.
Què li ha aportat i aporta l’Erasmus a l’IES Broch i Llop?
L’IES Professor Broch i Llop de Vila -real és conegut pel seu pla d’internacionalització, que inclou, entre d’altres, el doble batxillerat francés-espanyol Batxibac, el programa plurilingüe, els intercanvis escolars, els auxiliars de conversa, els projectes etwinning i les mobilitats de llarga durada, entre d’altres. Així, els projectes europeus Erasmus+ tenen un paper fonamental en aquest àmbit. Durant aquests anys ha suposat un pilar fonamental en el nostre camí per la internacionalització i per al coneixement (i reconeixement) del nostre IES en l’àmbit local, regional, i inclòs estatal (vam guanyar un reconeixement de l’Agència Nacional, el Sepie, pel nostre treball i trajectòria en la gestió en 2015).
Per descomptat, per al centre ha estat un agent canviador i revolucionari: des de la seua inauguració, l’objectiu del centre va ser obrir-se camí a la internacionalització. Gràcies als projectes europeus hem aconseguit obrir el centre al nostre entorn, crear llaços de col·laboració amb les administracions locals i ONGs i oferir un ensenyament de qualitat, integrat i que capacita als nostres alumnes per fer front al seu futur.





I als seus alumnes? I per als professors vinculats? Què suposa per a vostés participar d’aquest tipus d’iniciatives?
Els nostres alumnes i professors han pogut treballar braç a braç amb escoles de Turquia, Eslovènia, Eslovàquia, França, Itàlia, Regne Unit, Bèlgica, Noruega, Pol ònia, Romania, Macedònia, Finlàndia i Grècia. Totes les nostres experiències de cooperació europea han estat tremendament satisfactòries per a tots els implicats (alumnes, professors, pares i fins i tot per a les autoritats locals i el nostre entorn).
Entenem que l’aprenentatge que doten els programes europeus tant als alumnes i professors participants com a tota la nostra comunitat educativa és irreemplaçable i vital per al seu futur. Durant tots aquests anys, hem vist que tant els professors com els alumnes implicats en qualsevol activitat Erasmus+ han millorat la competència lingüística en llengua estrangera, la qualitat de les activitats d’ensenyament i han intercanviat idees i experiències amb professors i alumnes d’altres països europeus, han millorat la seua competència digital, han augmentat la motivació i satisfacció, i han ajudat a l’obertura internacional del centre, entre molts altres beneficis.
Les famílies i el nostre entorn també han conviscut amb alumnes i professors d’altres cultures, països, llengües i tradicions. Per a tots ha estat una experiència vital meravellosa, tal com ens ho han fet saber repetidament.
Quantes mobilitats han desenvolupat fins al moment?
És complicat donar una xifra concreta d’aquests 14 anys, però podríem dir que, per ara, més de 30 mobilitats de professors (cursos i Job shadowings), més de 300 mobilitats de curta durada d’alumnes (solament a aquest curs 2021-22 hem realitzat 64) i 32 mobilitats de llarga durada d’alumnes (els alumnes estudien 2/3 mesos a Itàlia), entre altres activitats i experiències europees.
De tots els projectes, quin és el que més aprenentatges els ha suposat? Per què?
Sincerament, no podríem triar un dels projectes. Tots ens han suposat (als alumnes, als professors i a l’IES Broch i Llop) uns aprenentatges insubstituïbles; no només en el tema del projecte en si, sinó també culturals i socials de cadascun dels països socis.
Si n’haguérem de nomenar algun, serien els primers: el primer Comenius multilateral, en què vam conéixer un dels nostres companys que ens ha acompanyat des de llavors en múltiples ocasions, el Trabzon Anadolu Lisesi, la primera mobilitat d’alumnat Comenius, amb el primer alumne italià d’acollida, Mirko i la nostra primera viatgera valent, Júlia , o el primer projecte en què vam ser coordinadors. Hem trobat al llarg d’aquest camí europeu no solament socis, sinó companys i amics de recorregut.
Respecte als alumnes d’altres països que ens han visitat a través del seu centre, quins aspectes coneixien de Vila -real? I quines són les que més els han agradat en acabar l’estada ací?
Normalment, abans de la visita ací, ja hi hem treballat durant mesos, així que hem compartit amb els nostres socis vídeos i presentacions sobre Vila -real.
Durant la visita sempre intentem incloure una visita guiada al poble, una recepció a l’Ajuntament, una visita a l’Estadi de la Ceràmica, i diverses activitats culturals i gastronòmiques (orxata amb fartons, paella, etc.). En alguns projectes centrats en la cultura, fins i tot hem llençat una traca o contractat una xaranga. Normalment, aquestes activitats culturals i gastronòmiques i socials són les que tenen més impacte sobre l’alumnat estranger.





Parle’ns dels projectes Erasmus + actual? Quin balanç fan en curs que ha acabat? Quines conclusions han obtingut fins al moment?
Aquest curs escolar 2021/22, estem treballant en 4 projectes d’associacions escolars KA2:
«European citizens of tomorrow», «Save the nature, save your life», «Myth Power», «Environmental pollution research at school», gràcies als quals estem col·laborant amb escoles noruegues, eslovenes, gregues, italianes, turques, belgues, poloneses, romaneses i holandeses. Per ara, hem tingut 64 mobilitats d’alumnes a l’estranger, i 3 visites a l’IES Broch i Llop solament en aquest curs escolar, a banda de 4 mobilitats de llarga durada a Itàlia durant dos mesos.
Aquest curs ha sigut el més «viatger» de la nostra història i, encara que ha sigut un veritable repte organitzatiu, sobretot per la situació sanitària a causa de la COVID, totes les mobilitats s’han realitzat de forma exitosa, en gran part per la implicació i el treball del grup de professors Erasmus. Tots els nostres alumnes Erasmus han viscut experiències motivadores magnífiques.
Quins plans tenen per al curs que ve? I a llarg termini?
Quant a objectius futurs, i gràcies a l’acreditació 2021-2027, tenim dissenyat un pla de creixement europeu a mitjana i llarga durada.
Per a l’any vinent hem demanat 3 mobilitats en grup diferents (Irlanda, França i Eslovènia), 6 mobilitats de llarga durada per a dotar els alumnes d’una experiència real d’estudi en un país estranger, visites preparatòries i estades d’observació (job shadowing) per als nostres professors. A banda, encara tindrem actius 2 dels projectes KA2, amb mobilitats pendents a Itàlia, Turquia i Holanda, així com el KA1, amb 4 cursos i 2 estades d’observació per als professors. El nostre camí Erasmus seguirà i creixerà progressivament en els següents cursos escolar.