ERASMUS / Consolació Vila -real
La coordinadora del Projecte Erasmus a Consolació Vila -real admet que: “Viatjar i veure altres realitats obri la ment per descobrir i compaginar-ho amb formació que es puga traslladar al nostre alumnat”
Quan i per què es va produir la seua primera experiència Erasmus?
Tot va començar en 2019 quan ens vam plantejar com a centre la possibilitat de començar una aventura europea. Vam voler ampliar les fronteres del coneixement i satisfer algunes necessitats del nostre alumnat. Volíem, a més, situar el nostre centre dins del marc europeu, permetent així enllaços col·laboratius amb els diferents centres educatius europeus.
Des d’aquell moment, quants projectes dins el programa han portat a terme?
Ja hem finalitzat el primer projecte per a professorat anomenat «Sueña, crea y comparte» que es va veure prou afectat per la pandèmia, però que l’agost passat vàrem finalitzar. Actualment, estem portant a terme el segon projecte, «Sueña, crea y comparte 2.0» per continuar amb la formació docent iniciada amb el primer. D’ací el 2.0 i el mateix nom.
Parle’ns del projecte actual. Quin balanç fan en aquest curs que ha finalitzat? Quines conclusions han tret fins al moment?
Actualment, estem portant a terme el nostre segon KA1, anomenat «Sueña, crea y comparte 2.0». L’objectiu d’aquest projecte era donar continuïtat a l’anterior, tornant als destins en els quals ens vàrem formar per tal de portar a terme un «job shadowing» durant un més. Aquest segon projecte també s’ha vist afectat per l’actual conflicte entre Ucraïna i Rússia, motiu pel qual hem hagut de deixar de banda aquests períodes d’observació i intervenció en centres europeus i modificar les nostres mobilitats. Estem en contínua formació amb el marc europeu, creant nous projectes que ens permeten ampliar la nostra visió educativa. Maria Rosa Molas ens continua animant a estar, com ella deia, «a la altura de la sana ilustración de
la época». El propòsit d’aquest projecte és donar continuïtat de l’anterior projecte amb més formació per als mestres. Aquesta formació està enfocada cap a una nova línia d’acció metodològica i la incorporació de les novetats de la nova llei educativa.
Què li ha aportat i aporta l’Erasmus al seu col·le? I als seus docents?
Al centre li està aportant eines, metodologies i noves idees que s’han pogut compartir amb tot el professorat europeu. Viatjar i veure altres realitats obri la ment per descobrir i compaginar-ho amb formació que es puga traslladar al nostre alumnat. Això és el que fa enriquidor aquests projectes, poder fer partícips d’aquestes eines a tot el claustre.
I als alumnes? Com participen ells d’aquest projecte?
Encara no hem preparat projectes Erasmus+ amb alumnat, però portem a terme altres projectes europeus mitjançant la plataforma E-twinning. Amb ella el nostre alumnat comparteix experiències amb alumnes d’altres països europeus.
Quantes mobilitats han desenvolupat fins al moment?
Fins ara viscut tres mobilitats (Helsinki, Berlín i Roma). Aquestes tres pertanyen al primer projecte, en el qual huit membres del nostre claustre van compartir experiències i van formar-se tant en mediació, com en noves tecnologies i recursos TIC, i en el model educatiu finlandés. Aquest estiu estem preparant dues mobilitats més amb sis membres del claustre. Dos dels nostres companys viatjaran a Dublín per formar-se en pensament crític, creativitat i treball cooperatiu i quatre, viatjarem fins a Malta per tal de formar-se en competències claus.
De tots els destins, quin és el que més els ha sorprés? I de quin han aprés més?
De tots els destins creem que és molt difícil elegir un, creem que tant Helsinki, com Berlín com Roma ens han sorprés gratament i hem aprés molt de tots ells. Hem descobert com desenvolupar la mediació escolar a Roma, hem descobert recursos TIC per implementar a l’aula i ens hem assabentat sobre quines són les claus de l’èxit de l’educació finlandesa.
Quins plans tenen per a l’any o anys vinents amb l’Erasmus+?
Ara mateix estem centrats en l’actual projecte, però sí que tenim intenció de continuar en els projectes Erasmus. Ens agradaria poder fer intercanvis amb mestres o d’alumnes. És un tema que hem de parlar, pensar i treballar, però ens agradaria fer-ho amb ells, així ells mateixos serien capaços de veure amb els seus propis ulls les diferents realitats que existeixen a Europa a més d’intercanviar experiències i conéixer gent d’altres cultures i
altres països. Crear un pla d’internacionalització de centre pensant en les generacions d’alumnes futures que els permeta desenvolupar-se amb un esperit europeu i respectant la nostra casa comuna.