Antoni Gil Trilles és un borrianenc que porta les falles en la sang. Enguany ha sigut el pregoner de les Falles de Borriana, un fet que li ha omplit d’orgull, però ara és notícia per una iniciativa que s’ha estés d’una manera que fins a ell mateix li ha sorprés. Volem que explique als lectors de POBLE, amb detall, de què es tracta exactament la iniciativa, una iniciativa que pretén aportar el seu granet d’arena per la pau, almenys per a conscienciar sobre ella.
11-3-2022
Per Vicent Ortells Gil
Antoni comença explicant-nos que “soc qui ha estat fent la crítica de la Falla Barri La Vila durant els últims 8 anys, tant de la infantil com de la gran. Aquests dos últims en la falla major les hem fet entre Amadeo Antonino i jo. Enguany la nostra falla gran va sobre la música, la música contra la inoperània, contra la intolerància, l’abús del poder,… La crítica ja estava escrita des de fa uns mesos, però ara, amb aquesta situació que estem vivint, veient les notícies, sentia tanta indignació, tanta ira, que em sabia greu no escriure alguna cosa sobre el tema per a la falla. Ja ho teníem tot fet en relació a cada escena, però en una d’elles hi havia un símbol de la pau i això va provocar en mi que pensara escriure sobre la pau i la guerra”, apunta.
Toni Gil , com se’l coneix a Borriana, ens aclareix que va començar a compondre la poesia fent un joc de paraules amb la seua professió. “Soc cooordinardor dels PAU (Proves d’Accés a la Universitat) del sistema universitari valencià, de les 5 universitats públiques. Comence amb aquest joc de paraules. En el poema volia expressar la meua indignació sobre el que està passant. No pot ser que en el segle en el qual estem hi haja una situació així, simplement perquè algú no té trellat. I volia que s’expressara d’alguna forma i en algun lloc. En principi volia que estiguera en la meua falla, a La Vila , però després vaig pensar que podria arribar a estar en les 18 falles de Borriana. En pensar això immediatament em va vindre la idea de per què no en més llocs. Vaig anar movent el tema, la meua filla em va maquetar el text, li vaig plantejar a Salva Domenech i a Sara Molina , de la Federació de Falles i de Junta Local Fallera, respectivament la qüestió. Una vegada plantejat a totes les falles de la ciutat, absolutament totes van estar d’acord”, reconeix amb satisfacció.
No obstant això, aquest al·legat per la pau segueix estenent-se encara més, perquè “ara hi ha unes 30 ciutats que també han volgut adherir-se a la inciativa i el posaran en els seus monuments, Sueca, Alcira, Alaquàs, Foios,… València capital també està confirmada. Es col·locarà el cartell i al costat un altre cartell amb els noms (de pila) dels membres de cada falla amb el nombre total de persones com a símbol d’adhesió al text”, emfatitza.
La repercussió en els mitjans de comunicació també està sent important. “Fins i tot À Punt ve el dilluns a Borriana per a realitzar un programa que va visitant diferent municipis i m’han demanat alguna intervenció sobre el tema. D’altra banda la propera setmana l’Ajuntament de Borriana realitzarà una roda de premsa com a presentació de la iniciativa”, informa.
Per a finalitzar Toni Gil admet estar content amb la resposta que ha tingut la seua idea. “És una iniciativa simbòlica que poc pot fer per a millorar la situació allí, on està la guerra, però qualsevol campanya a favor pot ajudar, encara que siga moralment”. I finalitza amb una frase per a reflexionar: “Tot es pot discutir simplement sobre una taula”.