L’AVL proclama les candidatures per a la nova Junta de Govern que s’elegirà aquest divendres
El vila-realenc i Premi Poble 2011 Ramon Ferrer deixa la presidencia de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Junta de Govern va validar ahir les candidatures presentades dins del termini establit, després de comprovar que reunixen els requisits i els avals necessaris per a accedir als diferents càrrecs del futur òrgan de direcció, en el qual l’actual secretària, Verònica Cantó, opta este divendres a la Presidència de la institució normativa del valencià.Les candidatures per a ocupar els cinc llocs de la Junta de Govern –Presidència, Vicepresidència, Secretaria i dos vocalies–, han sigut avalades per la totalitat dels membres de la institució i conformen, de facto, una llista de consens amb cinc candidats per als cinc llocs de l’òrgan executiu.
La presentació d’estes candidatures es va efectuar el dia 25 de febrer, encara que el termini acabava el dia 8 de març. Ahir, dimecres, 9 de març, en una Junta de Govern extraordinària, es van proclamar i elevar a la votació del Ple del dia 11 de març. Verònica Cantó Doménech (Cocentaina, 1964) ha sigut els últims quinze anys la secretària de la institució. Forma part de l’Acadèmia des de la creació de la institució l’any 2001, provinent del món editorial, on ha sigut directora de publicacions d’Editorial Marfil, presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià i autora de diversos llibres de text. És membre de les seccions de Publicacions i Comunicació, Lexicografia i Gramàtica, i Terminologia i Assessorament Lingüístic, i ho fou també de la Comissió de l’Escriptora de l’Any, Carmelina Sánchez -Cutillas i presidenta de la d’ Enric Valor.
Pel que fa a la Vicepresidència de l’Acadèmia, aspira al lloc Joan Rafael Ramos Alfajarín (Borriol, 1965), catedràtic de la Universitat de València, especialista en lingüística i en història social de la llengua. És membre de les seccions de Lexicografia i Gramàtica i Terminologia i Assessorament Lingüístic. Joan Rafael Ramos va entrar en l’Acadèmia en la primera renovació de la institució feta per cooptació directa dels membres l’any 2016, i és vicepresident de la institució des de 2017.
Quant a la Secretaria de l’AVL, la candidata és Immaculada Cerdà Sanchis (Algemesí, 1965), cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, que va entrar a formar part de la institució en la renovació esdevinguda l’any 2016. Vocal de la Junta de Govern des de 2017 i presidenta de la Secció de Publicacions i Comunicació, secretària d’Onomàstica i membre de la Secció de Foment de l’Ús del Valencià. També formà part de la Comissió de l’Escriptora de l’Any, Carmelina Sánchez -Cutillas.
Aspiren a les dos vocalies l’actual vocal Artur Ahuir i López (València, 1965) i la nova acadèmica Maria Àngels Francés Díez (Alcoi, 1976). El Sr. Artur Ahuir, filòleg i professor de secundària, és membre fundacional de l’Acadèmia, juntament amb la Sra. Verònica Cantó. Va formar part de la primera Junta de Govern de l’AVL i actualment ocupa la vocalia segona. Ahuir és president de la Secció de Terminologia, membre de Lexicografia i Gramàtica i de Documentació i Literatura.
La Sra. Maria Àngels Francés és doctora en Filologia per la Universitat d’Alacant, especialista en literatura autobiogràfica, crítica de gènere i el foment de la literatura. Va entrar en l’Acadèmia l’any 2021, en la segona renovació de l’AVL per cooptació. Abans d’entrar en la institució, va ser comissària externa de l’Escriptora de l’Any, Carmelina Sánchez -Cutillas, i actualment és secretària de la Secció de Documentació i Literatura i membre de les seccions de Terminologia i Assessorament Lingüístic i Lexicografia i Gramàtica.
Encara que només són necessaris set avals per a conformar una candidatura, els cinc aspirants han presentat les firmes de la totalitat dels seus companys. Este divendres tindrà lloc el Ple per a elegir tots els càrrecs, començant per la Presidència. Si la candidata aconseguix la majoria absoluta, onze vots, continuarà el procés d’elecció de la resta de membres. En el cas que no obtinguera la majoria absoluta dels vots després de tres votacions, es tornaria a iniciar tot el procediment per a convocar una nova sessió plenària en el termini d’un mes, tal com preveu el règim intern de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.
Ramon Ferrer Navarro ( Vila -real, 1946)
Activitat professional / acadèmica / cultural i literària:
Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat Literària de València l’any 1970. Premi Extraordinari de Llicenciatura, any 1970. Doctor en Història per la Universitat Literària de València l’any 1972. Premi Extraordinari de Doctorat, any 1972. Professor ajudant de classes pràctiques en el Departament d’Història Medieval de la Universitat Literària de València durant els anys 1970-1972. Professor adjunt interí del Departament d’Història Medieval de la Universitat Literària de València durant els anys 1972-1977. Becari d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques, durant els anys 1970-1973. Professor adjunt d’universitat en la disciplina d’Història d’Espanya en l’Edat Mitjana (Facultat de Filosofia i Lletres), en virtut de concurs-oposició convocat per Orde Ministerial de 2 de juliol de 1977 (BOE del 22 d’agost). Titular de l’Institut de Cooperació Iberoamericana a Madrid durant els anys 1989-1992. Acadèmic de número de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, des de l’any 1984. Assessor cultural de l’entitat València 2000.
Membre del Consell Superior Geogràfic. Premi d’Investigació de l’Il·lm. Ajuntament de Vila -real. Premi d’Investigació de l’Il·lm. Ajuntament de València. En 2011 es guardonat en el Premi Poble.
Ha participat com a ponent en diversos congressos, nacionals i internacionals. És autor de diversos monogràfics sobre fonts, comerç medieval valencià, repoblació, institucions, minories, toponímia i mentalitats, entre els quals cal citar El Llibre del Repartiment del Regne Valencià; Coses vedades en 1393; L’exportació valenciana en el segle XIV; Conquista i repoblació del Regne València; Documents i dades per a un estudi toponímic de la regió valenciana; La València de Lluis Vives ; Ausiàs March i la seua època o Onomàstica de Vila -real a l’època medieval, editat per revista POBLE.
Altres dades:
Fou elegit acadèmic per les Corts Valencianes el 15 de juny del 2001.
Nomenament: Decret 8/2001, de 27 de juny, del president (DOGV 05.07.2001).
Presa de possessió: 23 de juny del 2001.
El 2 de desembre del 2011 assumí la Presidència de l’AVL.