Deu dones, i dues associacions formades íntegrament també per dones, han sigut guardonades al llarg de les 22 edicions dels Premis Poble. Va ser Dolorés Cortés, en 2003, la primera dona a rebre un Premi Poble. L’última Ana Vicent Colonques en l’última edició, en 2022. Entre elles una llista repleta de dones que, individualment o formant part de col·lectius que comparteixen amb homes, cadascuna en el seu àmbit, han deixat empremta, tant professional com humanament.
En el 8 de març, dia en què se celebra el Dia de la Dona, repassem a continuació els noms de totes aquestes dones, exemple de superació, professionalitat i mereixedores del reconeixement que suposa la important consecució del nostre guardó.
Dolores Cortés, empresària i dissenyadora de moda – 2003
Emilia Sebastià, superiora general de las Hermanas de Nuestra Señora de la Consolación – 2007
Yurema Requena Juárez, nadadora – 2009
María Jesús Vicent Docón, científica – 2012
Laia Quirós Pesudo, doctora – 2013
Congregació de Filles de María Immaculada – 2014
Associació de Filles de María del Rosari -2014
Paula Bonet Herrero, il·lustradora i escriptora – 2015
Marina Safont Sempere, química – 2015
Míriam Cortés Cerisuelo, doctora – 2017
Núria Chabrera Ibáñez, enginyera tècnica agrícola – 2019
Ana Vicent Colonques, periodista – 2022
El 8M
El 8 de març és el Dia Internacional de la Dona. Un dia per a lluitar per la igualtat, la participació i l’empoderament de la dona en tots els àmbits de la societat. Encara que ens sembli que la igualtat ja és un fet, encara està lluny de la realitat. En països més desenvolupats les diferències poden no semblar tan grans com en altres països, però la veritat és que encara queda molt per fer. La realitat és que la història està plena de grans dones en tots els àmbits. Semblarà una cosa molt llunyana, però a Espanya les dones no van poder començar a votar fins a l’any 1933. Continua havent-hi països on la dona no té els mateixos drets que l’home.
L’origen de la celebració del 8M se situa sobre la base de diferents fets. Un d’ells va ser la vaga de les treballadores tèxtils als EUA en 1857, encara que també es relacionen amb la commemoració l’incendi de dues importants fàbriques tèxtils de l’època. L’última d’elles esdevinguda el 25 de març de 1911 i en la qual van morir 142 dones. El 8 de març de 1977 va ser declarat per l’ONU com el Dia Internacional de les Dones.
juanjuncosa.com – AMIC redacció & revistapoble.net