L’alcalde dóna suport a la labor d’EDC Natura-Fundació Omacha, que en l’últim any ha centrat la seua labor de cooperació en la lluita contra la pandèmia entre les comunitats indígenes de l’Amazones
L’alcalde de Vila -real, José Benlloch, ha anunciat hui la voluntat de l’Ajuntament de Vila -real de reforçar i ampliar la projecció del Simposi Internacional de Naturalesa i Fotografia que des de 2004 organitza EDC Natura-Fundació Omacha, després de dues edicions en les quals ha hagut de suspendre’s a causa de la pandèmia. Benlloch ha participat en la presentació de la memòria anual de la fundació, entitat sense ànim de lucre nascuda a Vila -real per a la promoció de l’estima a la naturalesa i la conservació de l’entorn natural. Benlloch ha estat acompanyat pel president d’EDC Natura-Fundació Omacha, Julio García Robles, i el doctor en Ecologia i Evolució i col·laborador de la fundació, Albert Mas ó.
L’alcalde ha agraït la labor de divulgació i els projectes de cooperació internacional que desenvolupa l’entitat, que en aquest últim any ha hagut d’adaptar la seua activitat a la pandèmia, entre altres qüestions, amb la suspensió dels simposis de 2020 i 2021. Malgrat tot, Benlloch s’ha mostrat convençut que “gràcies a la vacuna, que ens situa en el bon camí per a superar la covid-19, l’any vinent podrem tornar a celebrar el simposi”. En aquest sentit, el primer edil ha manifestat la voluntat del consistori de reforçar el seu suport a aquesta cita científica com a part del projecte de ciutat, que aposta per la innovació, la transferència de coneixement i la divulgació per a fomentar les vocacions científiques. L’alcalde ha remarcat que el Simposi de Naturalesa i Fotografia “ens ajuda a situar a la nostra ciutat en el mapa de la defensa de la naturalesa i la sostenibilitat i ens permet acostar el coneixement científic a la població, a més de que suposa una oportunitat econòmica única”, per la qual cosa dóna suport a la seua consolidació com una cita congressual de referència en el calendari local, que a més està en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Des de 2004, el simposi ha convertit Vila -real en referent internacional de l’estima a la naturalesa i la protecció de l’entorn, amb la participació de fotògrafs i naturalistes de prestigi internacional. Més de 400 professionals i amants de la naturalesa han passat pel simposi en aquests anys. A més, aquest esdeveniment es completa amb concursos de fotografia de naturalesa per a xiquets, fomentant d’aquesta manera l’estima per la naturalesa. L’Ajuntament de Vila -real manté un conveni anual de 18.000 euros amb EDC Natura per a l’organització del simposi, una aportació a la qual la fundació ha renunciat al no poder celebrar el certamen a causa de la covid-19.
EDC Natura-Fundació Omacha també duu a terme projectes de cooperació internacional, particularment a Sud-amèrica. Enguany, el projecte de cooperació desenvolupat s’ha centrat en prestar ajuda en les comunitats indígenes de l’Amazones per a fer front a l’efecte de la pandèmia, amb el repartiment de materials sanitaris, aliments i campanyes educatives per a frenar l’expansió de la covid-19. Aquestes accions han arribat a unes 7.000 persones. Així mateix, tal com ha explicat Julio García Robles, encara que l’activitat ha hagut d’adaptar-se a la pandèmia, també s’han pogut tirar avant projectes com la sembra de 15.000 arbres en l’Amazònia per a lluitar contra la desforestació i garantir recursos per a les poblacions indígenes. García Robles ha agraït el suport del consistori i ha confiat també que “l’any vinent puguem tornar amb el simposi en gran i que no s’oblide la labor que estem desenvolupant”.
La memòria de 2020 de l’entitat inclou un reportatge extens i documentat de 24 pàgines sobre la covid-19 i tota la cronologia de la pandèmia. El doctor en Ecologia i Evolució de la Universitat de Barcelona Albert Mas ó ha detallat el contingut de l’article, en el qual es “expliquen de manera divulgativa les característiques del virus SARS-CoV-2, la seua incidència i evolució, i es desmenteixen algunes faules sobre els efectes secundaris de les vacunes, llançant un missatge tranquil·litzador”, ha assegurat l’expert científic.