– Els tres centres han acollit les admissions hospitalàries i han realitzat proves o vacunacions de PCR contra la grip i el COVID-19
– La seva activitat ha permès alleujar la pressió de l’atenció hospitalària i donar suport a la tasca realitzada en l’atenció primària
Els tres hospitals de camp de la Comunitat Valenciana, construïts juntament amb els hospitals de referència de cada província, han tractat fins ara més de 200.000 persones.
Aquests centres van entrar en funcionament l’abril de l’any passat i es troben al costat de l’Hospital la Fe de València, de l’Hospital General d’Alacant i de l’Hospital General de Castelló. Des del seu llançament, han dut a terme diverses accions assistencials per pal·liar la pressió de l’atenció hospitalària, especialment en els moments més crítics de la pandèmia.
D’aquesta manera, els hospitals de camp s’han anat adaptant a les necessitats d’atenció de cada moment durant la pandèmia, acollint pacients lleus en cas que requereixin l’admissió hospitalària, o establir espais específics per a proves de PCR o per donar suport al personal de l’atenció primària en vacunacions tant per a la grip com per al COVID-19.
Així, fins ara, prop de 300 persones de la Comunitat Valenciana han estat admeses a un hospital de camp. Es tracta de pacients majors de 18 anys, no dependents, amb un PCR positiu per a COVID-19, que anteriorment ha estat en un hospital d’atenció aguda i que es troba en fase de resolució de malalties.
Concretament, fins ara 93 persones han estat admeses a l’hospital de camp de València, 168 a l’hospital de camp d’Alacant i 31 pacients a la de Castelló.
A aquest efecte, els hospitals estan equipats amb controls d’infermeria i consultes mèdiques, a més dels mobles necessaris per a l’atenció al pacient i tots els equips per a l’atenció clínica ( ingesta d’oxigen, punts radiodiagnòstic, respiradors, etc. ).
Cal assenyalar que quan la pressió hospitalària disminueix durant la pandèmia, els tres hospitals tenen una àrea àmplia per dur a terme diferents accions d’atenció, de manera que puguin proporcionar suport als centres sanitaris i als professionals de l’atenció primària.
De fet, l’hospital de camp Fe té una superfície superior a 2.500 metres quadrats, l’hospital de camp General d’Alacant té una superfície de 4.600 metres quadrats i l’hospital de camp General de Castelló té una superfície de 3.550 metres quadrats.
Proves PCR i vacunació de professionals
A l’hospital de camp de La Fe, per exemple, es realitzen una mitjana de 450 proves diàries de PCR, fins i tot realitzant fins a 700 proves diàries. En total, fins ara, s’han realitzat més de 145.000 proves de PCR per a la detecció de COVID-19.
Així mateix, una altra de les accions d’assistència que s’estan duent a terme en aquests centres per donar suport a l’activitat dels centres sanitaris és la campanya de vacunació. Més de 4.200 professionals van ser vacunats amb la primera dosi contra el COVID-19 a l’hospital de camp d’Alacant.
A l’hospital de camp de Castelló, també s’ha establert un punt de vacunació contra el COVID-19 a la Unitat de Medicina Preventiva, on s’han vacunat 2.800 persones.
Aquestes instal·lacions també han acollit punts de vacunació contra la grip. De fet, a l’hospital de camp d’Alacant, 2.450 professionals han estat vacunats al 31 de gener i 1.500 persones a l’hospital de camp de Castelló.
D’altra banda, aquestes instal·lacions han dut a terme la recollida de mostres dels participants en l’estudi de serologia realitzat pel Ministeri de Salut durant la pandèmia.
Així mateix, a l’hospital de camp d’Alacant, que té una àrea gran, s’ha deixat de banda un espai per a extraccions en sang pel servei d’anàlisi clínica. En aquesta instal·lació, també s’han establert espais per allotjar migrants que necessitaven aïllament, alguns dels quals han requerit l’admissió o simplement han rebut atenció mèdica en aquestes consultes.
En aquest sentit, l’hospital de camp de Castellón també ha aprofitat aquestes instal·lacions per racionalitzar l’activitat assistencial. Per aquest motiu, s’ha creat un espai per allotjar la unitat de proves centralitzada, principalment per a processos preoperatius. Además, se ha ubicado una sala de pre-ingreso hospitalario para reforzar el espacio asistencial del servicio de Urgencias, dotado de camas, equipamiento clínico y control de enfermería.
En definitiva, els tres hospitals de camp han permès augmentar la capacitat d’atenció hospitalària i alleujar la pressió assistencial als cims alts de la pandèmia, convertir-se en espais d’atenció equipats amb equips per respondre a les exigències assistencials de cada moment.